Οι Αμβλώσεις στα Επικίνδυνα Χέρια της Ακροδεξιάς

Αμβλώσεις

Την περασμένη Κυριακή βγήκαν χιλιάδες γυναίκες στους δρόμους γαλλικών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν κατά της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Marine Le Pen, η οποία διατηρεί το δημοσκοπικό προβάδισμα των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν στις 30 Ιουνίου (ο πρώτος γύρος) και στις 7 Ιουλίου (ο δεύτερος). Οι διαδηλώσεις στόχευαν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών τα οποία, όπως υποστηρίζουν, δέχονται επιθέσεις όταν οι χώρες κυβερνώνται από ακροδεξιά κόμματα.

Αν και τον περασμένο Μάρτιο το δικαίωμα στην άμβλωση κατοχυρώθηκε συνταγματικά στη Γαλλία, η ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί εάν η Le Pen επικρατήσει είναι έντονη. Όπως είπε και η υπεύθυνη για τα δικαιώματα των γυναικών στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα Shirley Wirden, «Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την καθιέρωση της άμβλωσης ως συνταγματικού δικαιώματος μπορούσαμε να δούμε καλά πόσο άβολα αισθάνονταν οι ακροδεξιοί βουλευτές με το θέμα, ζητούσαν να γεμίσουμε τις κούνιες με μωρά».

«Ακτιβιστές» Κατά των Αμβλώσεων

Παρότι ουδείς μπορεί να προδικάσει και οι συγκρίσεις για τις πρακτικές ομοϊδεατών ενδέχεται να αποδειχτούν ανεδαφικές, η στάση της Giorgia Meloni είναι ενδεικτική. Η πρωθυπουργός της χώρας που αν και παραδοσιακά καθολική νομιμοποίησε τις αμβλώσεις το 1978, δεν κατήργησε τον νόμο αλλά ψήφισε μέτρο το οποίο επιτρέπει σε «ακτιβιστές» κατά των αμβλώσεων να εισέρχονται σε κλινικές που ειδικεύονται στη συμβουλευτική για τη διακοπή της κύησης. (Το μέτρο, το οποίο εντάσσεται σε πακέτο πρωτοβουλιών μετά την πανδημία του κορωνοϊού, αναμένεται να περάσει με άνεση και από τη Γερουσία της Ιταλίας). Επιπλέον, σε αρκετές περιφέρειες της χώρας έχει περιοριστεί η πρόσβαση στο χάπι της άμβλωσης.

Οι «υπόγειες» κινήσεις επιβολής της κατάργησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η άμβλωση φαίνεται πως είναι τακτική στην οποία οι ακροδεξιοί ηγέτες καταφεύγουν αναγκαστικά, καθώς εάν καταργήσουν νόμους που κατακτήθηκαν έπειτα από δεκαετίες αγώνων, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δυσαρέσκεια εκατομμυρίων ανθρώπων (γυναικών και ανδρών) που δεν αντιμετωπίζουν τον άκρατο συντηρητισμό ως λύση-καταφύγιο στα διογκωμένα προβλήματά τους.

Τα Οδυνηρά Αποτελέσματα της Αντιστροφής του Roe v. Wade

Ακόμη και ο ακροδεξιός και καταδικασμένος Donald Trump, που δεν διστάζει ακόμη και να καλέσει τους Αμερικανούς να τον ψηφίσουν εάν θέλουν να διατηρήσουν το δικαίωμα της οπλοκατοχής, περιορίζει το κρεσέντο του κατά των αμβλώσεων, χαιρετίζοντας (απλώς) την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την ακύρωση της ομοσπονδιακής εγγύησης του δικαιώματος στην άμβλωση, που έδωσε εκ νέου στις αρχές κάθε πολιτείας την ελευθερία να νομοθετούν σε αυτό το ζήτημα.

Τι θα γίνει στο σημερινό debate Biden-Trump (και για το θέμα των αμβλώσεων) δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την αντιστροφή του Roe v. Wade στις ΗΠΑ, και παρά τις προσπάθειες του Biden να εξισορροπήσει κάπως την κατάσταση υποστηρίζοντας δίκτυο μη κερδοσκοπικών οργανισμών που επικεντρώνονται στην αναπαραγωγική φροντίδα, οι αμβλώσεις αυξάνονται και οι κίνδυνοι για κάθε έγκυο γυναίκα –είτε θέλει να διακόψει την κύηση είτε όχι– πολλαπλασιάζονται.

Πέρα από την κατάφωρη παραβίαση που συνιστά η κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση, οι επικρατούσες συνθήκες διαμορφώνουν ένα δυστοπικό σκηνικό τρόμου, παραλογισμού και ανισοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, σε μεγάλο βαθμό οι εγκυμονούσες καταφεύγουν στην ολοένα και πιο φθηνή και προσβάσιμη φαρμακευτική άμβλωση – βρίσκουν, με άλλα λόγια, λύση στο πρόβλημα που δημιουργεί η απαγόρευση. Καταφεύγουν σε πολιτείες όπου τα πράγματα είναι πιο ελαστικά –και άρα μπορούν να κάνουν  έκτρωση–, αλλά γι’ αυτό χρειάζεται να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα, εφόσον μπορούν βέβαια να υποστηρίξουν οικονομικά την απόφασή τους.

Ακόμη και σε περιπτώσεις που τίθεται θέμα υγείας βρίσκονται αντιμέτωπες με επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων το οποίο, φοβούμενο μήπως κατηγορηθεί ότι συμμετείχε σε άμβλωση, παραπέμπει έγκυες γυναίκες που φτάνουν στα επείγοντα σε άλλα νοσοκομεία, με απρόβλεπτες εξελίξεις τόσο για τις ίδιες όσο και για το έμβρυο.

Στ’ αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων μπορεί να έχει έστω και απειροελάχιστη δόση λογικής σε μια Δημοκρατία;

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ.

Sarah Baartman, η Γυναίκα που δεν Όριζε σε Τίποτα την Ύπαρξή της

Deborah Levy | Βήμα Βήμα προς την Ελευθερία

Τα Κατεψυγμένα «Παιδιά» της Αλαμπάμα

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+