Όλη η Ελλάδα σε Ένα Ποτήρι Παγωμένης Μπίρας

Beer

Η μπίρα έχει την ικανότητα να συνθέτει στιγμές. Στιγμές ξέγνοιαστες και ανέμελες.

Η απόλαυση μιας δροσερής μπίρας μια ζεστή μέρα του ελληνικού καλοκαιριού. Η μπίρα που διάλεξες στο μπαρ έπειτα από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Η μπίρα που σε συνόδευσε στις πιο χαρούμενες στιγμές που θυμάσαι. Η μπίρα που μοιράστηκες με τους φίλους σου στο ταξίδι εκείνο που σχεδιάζατε καιρό. Στιγμές αληθινές, τσαλακωμένες και διάσπαρτες.

BeerΗ ελληνική χειροποίητη μπίρα ταξιδεύει την τέχνη της ζυθοποιίας σε κάθε περιοχή της χώρας και μετατρέπει τις στιγμές σε αναμνήσεις που ζωντανεύουν στην κάθε δροσερή γουλιά που απολαμβάνουμε. Από την μπίρα της Σαντορίνης που παρασκευάζεται με μέλι του νησιού μέχρι την μπίρα που παράγεται με νερό από τις φυσικές πηγές της Ικαρίας. Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη και πίσω. Όλες περικλείουν ντόπιες γεύσεις και αρώματα που μυρίζουν Ελλάδα.

Περισσότερες από 100 ελληνικές μικροζυθοποιίες έχουν πλέον καταφέρει να εδραιωθούν στην εγχώρια αγορά, προσφέροντας φρέσκες μπίρες περιορισμένης ποσότητας, ως επί το πλείστον απαστερίωτες και αφιλτράριστες, φτιαγμένες με όρεξη, μεράκι και πολλή αγάπη.

Καλές Πρακτικές, Αγνές Πρώτες Ύλες, Σεβασμός στον Καταναλωτή

BeerΣτην Ελλάδα, η επανάσταση της μικροζυθοποιίας ξεκίνησε το 1997, με την ίδρυση της επιχείρησης με την ετικέτα Craft στην Αθήνα από τον Παύλο Εμμανουηλίδη. Τα τελευταία χρόνια, η άνοδος της ελληνικής μικροζυθοποιίας ενθάρρυνε την ίδρυση ολοένα και περισσότερων μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες υιοθετούν καλές πρακτικές, αξιοποιούν αγνές τοπικές πρώτες ύλες και θέτουν στο επίκεντρο τον σεβασμό στον καταναλωτή. Περισσότερες από 100 ελληνικές μικροζυθοποιίες έχουν πλέον καταφέρει να εδραιωθούν στην εγχώρια αγορά, προσφέροντας φρέσκες μπίρες περιορισμένης ποσότητας, ως επί το πλείστον απαστερίωτες και αφιλτράριστες, φτιαγμένες με όρεξη, μεράκι και πολλή αγάπη.

BeerΟι ελληνικές μικροζυθοποιίες ανθούν σε κάθε γωνιά της ηπειρωτικής χώρας: 13 εντοπίζονται στη Στερεά Ελλάδα, 10 στην Πελοπόννησο, και ακολουθούν η Θεσσαλία με 9 μικροζυθοποιίες, η Μακεδονία με 8, η Θράκη με 2 και η Ήπειρος με 1. Πολλές μικροζυθοποιίες εντοπίζονται και στα ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα: 18 εδρεύουν στα νησιά του Αιγαίου, 12 στην Κρήτη, και 3 στα νησιά του Ιονίου. Πέραν αυτών, υπάρχουν περισσότερες από 30 μικροζυθοποιίες που προσδιορίζονται ως νομαδικές, καθώς δεν διαθέτουν δικές τους εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για την παραγωγή της μπίρας και αξιοποιούν τη δυνατότητα να παρασκευάσουν τα προϊόντα τους σε εγκαταστάσεις άλλων επιχειρήσεων.

Η ελληνική μικροζυθοποιία φέρνει την μπίρα στο προσκήνιο κάθε μικρής πόλης ή νησιού, αξιοποιεί ιδιαίτερες ιστορίες και παραδόσεις και συμβάλλει καθοριστικά στην καθιέρωση της τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας.

Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου: Καινοτομία που Ενισχύει την Εξωστρέφεια

BeerΗ πρόσφατη θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου αποτελεί καινοτομία που αποσκοπεί στη σύνδεση της ελληνικής παραγωγής ζύθου με αυτήν της φιλοξενίας, μέσα από ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο. Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία, που θα ενισχύσει την εξωστρέφεια και την επισκεψιμότητα των ελληνικών ζυθοποιείων, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη του ζυθοτουρισμού στη χώρα μας στα χνάρια του οινοτουρισμού.

BeerΗ ελληνική μικροζυθοποιία φέρνει την μπίρα στο προσκήνιο κάθε μικρής πόλης ή νησιού, αξιοποιεί ιδιαίτερες ιστορίες και παραδόσεις και συμβάλλει καθοριστικά στην καθιέρωση της τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας. Αυτή η συνειδητή και συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε τόπου και κοινότητας συμβαδίζει με τη νέα τάση των καταναλωτών για αναζήτηση αυθεντικών και γνήσιων προϊόντων με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές.

Η ελληνική μπίρα δεν… τελειώνει ποτέ. Ούτε όταν αδειάζει η φιάλη. Μένει στενά δεμένη με τις στιγμές που ζούμε, με τα μέρη στα οποία ταξιδεύουμε και με τους ανθρώπους που γνωρίζουμε. Συνθέτει τις στιγμές μας και μας υποδεικνύει νέα ταξίδια στις διαδρομές της ελληνικής παράδοσης.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Μπορεί μια Λευκή Ποικιλία να Είναι Πολυδυναμική;

E-book Carpe Vinum | 10ο Εορταστικό Τεύχος

Greek Wine Academy από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η Άννα Aνδρουλάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1996. Εργάζεται ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας στο Κέντρο Aποκατάστασης - Κοινωνικής Στήριξης και Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ "Ο ΣΩΤΗΡ". Συμμετέχει στην ομάδα της CHEAPART ως Artist Coordinator. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ "Επικοινωνία" του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Επί σειρά ετών εργάστηκε εθελοντικά σε θέσεις ευθύνης αθλητικών διοργανώσεων με σκοπό την οικονομική ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και σωματείων της Θεσσαλονίκης. Ενθουσιάζεται εύκολα, αγαπάει το καλό φαγητό και θέλει να βλέπει το ηλιοβασίλεμα όπου κι αν βρίσκεται.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+