Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου Ψηφιοποιείται κι Εκσυγχρονίζεται

Μουσείο

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου ψηφιοποιείται, εκσυγχρονίζεται και μας προσκαλεί από τον Δεκέμβριο στο ταξίδι επαυξημένης πραγματικότητας.

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου χρησιμοποιεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες προκειμένου να διασώσει, τεκμηριώσει και αναδείξει τα 1500 έργα που ανήκουν στη συλλογή του. Έργα αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, όπως οι Κ. Μαλέας, Κ. Παρθένης, Θεόφιλος (Χατζημιχαήλ), Σπ. Βασιλείου, Αλ. Κοντόπουλος, Ν. Χατζηκυριάκος Γκίκας, Ν. Εγγονόπουλος, Γ. Μόραλης, Γ. Σπυρόπουλος, ο Γ. Τσαρούχης, Γ. Γαϊτης, Ν. Κεσσανλής, Π. Τέτσης, Α. Φασιανός, 746 ζωγραφικά έργα, 610 χαρακτικά και 144 γλυπτά/εγκαταστάσεις ψηφιοποιούνται, ενώ ταυτόχρονα ο επισκέπτης τοποθετείται στο επίκεντρο.

Η εμπειρία της μουσειακής επίσκεψης θα αποκτήσει διαφορετική κατεύθυνση, όπου η κλασική μονοδιάστατη περιήγηση στο χώρο του Μουσείου αντικαθίσταται από πολυαισθητηριακές θεματικές ξεναγήσεις.

Αναλυτικότερα, η Αριάδνη, η νέα διαδραστική ξεναγός-ολόγραμμα, καλωσορίζει τους επισκέπτες στην είσοδο, τους ξεναγεί εφόσον το επιθυμούν και τους παρέχει χρήσιμες πληροφορίες καθ’ όλη την πορεία τους στο Μουσείο επιλέγοντας από τις εξής πέντε θεματικές κατηγορίες: Στα ριζώματα του Νεοελληνικού Πολιτισμού, Η Ελληνική Ζωγραφική στον 20ού αιώνα, Οι σύγχρονες αναζητήσεις των Ελλήνων Δημιουργών, Δύο Αιώνες Νεοελληνικής Χαρακτικής, Η Συλλογή της Νεοελληνικής Γλυπτικής.

Η Αριάδνη, «το κορίτσι που ξέφυγε από τον πίνακα», αποτελεί τμήμα του ζωγραφικού έργου «Μητρότητα» του εικαστικού Γιώργου Σικελιώτη, και το όνομα της έχει αποδοθεί, καθώς ξετυλίγει το νήμα των έργων κατά τις περιηγήσεις.

Ο επισκέπτης πλέον, καθώς εισέρχεται στο χώρο του Μουσείου, έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει την Αριάδνη στις θεματικές ξεναγήσεις και να αναζητήσει χρονικά, ονομαστικά ή ανά καλλιτέχνη μέσα από λέξεις κλειδιά ένα συγκεκριμένο έργο της συλλογής και να το δει μέσω ολογράμματος να ίπταται μπροστά του.

Επίσης, μπορεί να περιεργαστεί 50 εκθέματα σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, φορώντας την αντίστοιχη κεφαλή VR, βλέποντας, ακούγοντας και διαβάζοντας λεπτομέρειες για το κάθε έργο.

Τέλος, ο επισκέπτης μέσα από το προσωπικό του τηλέφωνο και μέσω της ειδικά διαμορφωμένης web εφαρμογής του μουσείου έχει την ευκαιρία να αναζητήσει τα έργα τέχνης και πλήθος πληροφοριών που τα τεκμηριώνουν.

Για τους μικρούς επισκέπτες του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, δημιουργήθηκαν τρία εκπαιδευτικά παιχνίδια μέσω των οθονών αφής που είναι τοποθετημένες διάσπαρτες στο χώρο: η «Χρονογραμμή», το «Βρες τον Καλλιτέχνη» και το “ Ζωγράφισε το Έργο».

Το έργο συμπληρώνεται με το ψηφιακό αποθετήριο το οποίο θα είναι προσβάσιμο στην ψηφιακή πύλη του website του Μουσείου και θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για 746 ζωγραφικά έργα, 610 χαρακτικά (όπως χάρτες και χαρακτικά Ρόδου, Δωδεκανήσου και Αρχιπελάγους) και 144 γλυπτά/εγκαταστάσεις.

Αντίστοιχα, η εκπαιδευτική πλατφόρμα (Moodle) διαμορφώνεται βάσει του παραπάνω υλικού και θα είναι προσβάσιμη μέσω του website για τους εκπαιδευτές προκειμένου να δημιουργήσουν μαθήματα διδασκαλίας ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Με επτά βήματα, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου εισέρχεται δυναμικά στην ψηφιακή εποχή και εισάγει τεχνικές επαυξημένης πραγματικότητας για τη βέλτιστη εμπειρία του κάθε μοναδικού επισκέπτη που επιθυμεί να ξαναέρθει.

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου ολοκληρώνει το έργο με τίτλο «Ψηφιοποίηση, Τεκμηρίωση και Ανάδειξη συλλογής Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου» που υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ψηφιοποίηση και Ανάδειξη συλλογής Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου» με χρηματοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

  • Το έργο υλοποιήθηκε από τις εταιρείες ViLabs, White Fox, Exeo και Bespoke Communications.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών: Κλικ στην Ψηφιακή Εποχή για τα 50 Χρόνια Λειτουργίας

#BraveNewArt: Η Ψηφιακή Τέχνη Ανοίγει Νέους Δρόμους για την Καλλιτεχνική Δημιουργία 

Στον Παρνασσό των Ποιητών: Η Αθήνα του Παράσχου και του Παλαμά

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+