Ξενοδοχεία-Θεματοφύλακες της Άγριας Ζωής

Σάνη Υδροβιότοπος

Θέρετρα-θεματοφύλακες του οικοσυστήματος; Ναι, υπάρχουν σε όλο τον κόσμο ξενοδοχεία που γειτνιάζουν με τόπους πλούσιας φυσικής ομορφιάς και λειτουργούν με τρόπο που όχι μόνο προστατεύει το περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται, αλλά και προωθεί με προγράμματα την αναγέννηση και ανάδειξη της πολύτιμης βιοποικιλότητάς του.

Στη νέα έρευνα της αθηΝΕΑ Research με τίτλο «Ecofriendly Greece: Βέλτιστες Πρακτικές Βιώσιμου Τουρισμού από 21 Θέρετρα ανά τον Κόσμο», που εκπονήθηκε με την υποστήριξη του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos, αναφέρονται πολλά παραδείγματα που αναδεικνύουν τη δράση αυτή του τομέα της φιλοξενίας του τουρισμού, ικανή όχι μόνο να επιβάλλει μια νέα αντίληψη στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και στην κοινή συνείδηση όλων μας. Πού βρίσκονται αυτά τα θέρετρα; Ας «ταξιδέψουμε» σε κάποια, σε ελάχιστα, από αυτά.

Αφρικανικοί Βιότοποι, Θαλάσσιοι Παράδεισοι, Υδροβιότοποι Σπάνιων Πουλιών

Ξεκινάμε από το Habitas Namibia, στη Ναμίμπια, την πρώτη αφρικανική χώρα που ενσωμάτωσε την προστασία του περιβάλλοντος στο Σύνταγμά της. Χάρη σε αυτό, ανέκαμψαν πολλά είδη της άγριας ζωής, ενώ ο οικοτουρισμός που αναπτύχθηκε είχε αντίκτυπο στη ζωή της κοινότητας, κάνοντας βιώσιμο το εισόδημά της. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλει και το ξενοδοχείο, αποτελώντας ασφαλές καταφύγιο για περισσότερους από 30 ρινόκερους και 200 καμηλοπαρδάλεις. Μελετώντας την προσαρμογή τους στο περιβάλλον του κτήματος, στόχος του είναι να βρεθούν λύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης ανθρώπινης και άγριας ζωής στην περιοχή.

Στα βουνά Σέντερμπεργκ της Νότιας Αφρικής, σε έναν τόπο αρχαίας και μοναδικής ομορφιάς, βρίσκεται το ξενοδοχείο Bushmans Kloof. Σε συνεργασία με το Cape Leopard Trust παρέχει ανεκτίμητες πληροφορίες για τη σπάνια Αφρικανική λεοπάρδαλη, προσφέροντας στο μεγαλοπρεπές ζώο προστατευόμενα εδάφη για να αναπαραχθεί και να επιβιώσει.

Ξενοδοχεία-ΘεματοφύλακεςΛίγο πιο βόρεια, στα σύνορα με ένα από τα παλαιότερα τροπικά δάση στην Αφρική, στις πλούσιες φυτείες τσαγιού της Ρουάντα, το ξενοδοχείο One&Only Nyungwe House συνεργάζεται με μια κοινότητα πρώην λαθροκυνηγών στο Εθνικό Πάρκο Νιούνγκουε, εκπαιδεύοντας τα μέλη της σε ζητήματα βιωσιμότητας.

Τα καθαρά νερά που περιβάλλουν τα νησιά Φίτζι έχουν ύψιστη σημασία για τους ντόπιους. Γι’ αυτό, το θέρετρο Jean-Michel Cousteau Resort εφαρμόζει προγράμματα διατήρησης του φυσικού βιότοπου των ωκεανών και αναδάσωσης μαγκρόβιων δενδρυλλίων, εκτός από την κοραλλιογενή φάρμα που συντηρεί.

Ξενοδοχεία-ΘεματοφύλακεςΤελευταίος σταθμός, αυτός στη χώρα μας, το Sani Resort στην Χαλκιδική, το οποίο εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή των υγρότοπων της Σάνης, που αποτελεί το σπίτι περισσότερων από 230 ειδών πουλιών – κάποια από αυτά απειλούμενα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ξενοδοχειακός όμιλος, μεταξύ πολλών άλλων δράσεων, συνεργάζεται με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για την προστασία του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος και την υλοποίηση ενός προγράμματος παρατήρησης πουλιών στους υδροβιότοπους της περιοχής, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν οι επισκέπτες του.

Εργαλείο για Όλους

Πρόκειται για «πρακτικές βιώσιμου τουρισμού» στα βήματα των οποίων μπορούν να βαδίσουν όχι μόνο οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και οι μικρότερες. Κανείς δεν περισσεύει σε αυτή τη διαδρομή και τίποτα δεν είναι αρκετό. Άλλωστε, σκοπός της έρευνας, κάθε έρευνας, είναι να αποτελέσει ένα εργαλείο για όλους, ένα όχημα στην κατεύθυνση του προσδοκώμενου, μια χαρτογράφηση αυτών που έχουμε κατακτήσει και αυτών που μας δείχνουν τον στόχο.

Τα ξενοδοχεία ως οργανωμένες μονάδες, σε τόπους με σπάνια περιβαλλοντική αξία, συχνά ευαίσθητους, συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι το πολυτιμότερο που διαθέτουν είναι το ίδιο το περιβάλλον που τα… περιβάλλει. Κατ’ επέκταση και οι τοπικές κοινωνίες, όταν αντιλαμβάνονται πως ο τόπος τους είναι ο μοναδικός και αναντικατάστατος θησαυρός τους.

  • Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποίησε η αθηΝΕΑ Research, με τίτλο «Eco-friendly Greece: Βέλτιστες Πρακτικές Βιώσιμου Τουρισμού από 21 Θέρετρα ανά τον Κόσμο», που εκπονήθηκε με την υποστήριξη του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos, την οποία θα βρείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Αντωνέλα Σκιαδαρέση (antonela@a8inea.com).

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Eco-friendly Greece: Έρευνα για τον Βιώσιμο Τουρισμό

Πάτησε Γκάζι στο Πράσινο Μέλλον της Αυτοκίνησης

Η Προφητική «Σιωπηλή Άνοιξη»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+