Πώς θα Μοιάζει η Νέα Κυβέρνηση Συνεργασίας στη Γερμανία;

Γερμανικές Εκλογές

Πρέπει να είναι τουλάχιστον απογοητευτικό να τρέχεις μια καμπάνια που χαρακτηρίστηκε ως υποδειγματική, να καταφέρνεις να ξεπεράσεις τον δυσθεώρητο μηχανισμό των Συντηρητικών -έστω οριακά- και να παραμένει αβέβαιο το αν θα γίνεις τελικά Καγκελάριος της Γερμανίας.

Ο Olaf Scholz μπορεί να κατέγραψε μια σημαντική νίκη, όμως μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να παραμένει ασαφές ποιος θα είναι εκείνος που θα κυβερνήσει τη χώρα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι έχει μπροστά του δύσκολες συνομιλίες με τα άλλα κόμματα, ενώ οι μικρότερες πολιτικές δυνάμεις καθίστανται αποφασιστικής σημασίας.

Οι Αναγκαίες Παραχωρήσεις

Αυτή τη στιγμή τέσσερα κόμματα μεσαίου μεγέθους -οι σοσιαλιστές του SPD (25,7%) οι συντηρητικοί CDU/CSU (24,1%), οι Πράσινοι (14,8%) και οι φιλελεύθεροι FDP (11,5%)- προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια θέση στην κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι ότι σημαντικές παραχωρήσεις θα χρειαστούν από αμφοτέρους τους συμμετέχοντες σε μια κυβέρνηση συνεργασίας για τη λύση αυτού του γόρδιου δεσμού.

Καταρχήν, να πούμε ότι με μαθηματικούς όρους την πολυπόθητη πλειοψηφία στη Βουλή μπορούν, φυσικά, να αποσπάσουν, αν συνεργαστούν, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα SPD και CDU/CSU, και να έχουμε μια συνέχεια του “μεγάλου συνασπισμού” που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αμφότεροι όμως έχουν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο επανειλημμένα -όπως έκαναν όμως και το 2017, μέχρι που αναγκάστηκαν να συνεργαστούν μετά με την κατάρρευση των συνομιλιών με τα άλλα κόμματα.

Σε κάθε περίπτωση, αν θεωρήσουμε ότι αυτό είναι ένα έσχατο σενάριο που κανείς από τους δύο “μεγάλους” δεν επιθυμεί, ποιες είναι οι άλλες πιθανότητες διακυβέρνησης που παίζουν αυτή τη στιγμή; Πριν μπούμε στην ανάλυση, και επειδή μπορεί τα ονόματα των διαφορετικών συνδυασμών να σας μπερδέψουν, να πούμε ότι -με λίγη φαντασία- προέρχονται από τα χρώματα των διαφορετικών κομμάτων που τους απαρτίζουν (κόκκινο για το SPD, μαύρο για το CDU/CSU, πράσινο για τους Πράσινους και κίτρινο για το FDP).

Οι Πιθανοί Κυβερνητικοί Συνασπισμοί

Πρώτη σε σειρά “προτεραιότητας”, λοιπόν, αφού είναι εκείνη που φαίνεται να προτιμά ο Olaf Scholz, που δήλωσε ότι επιθυμεί να ξεκινήσει τις σχετικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό, είναι η λεγόμενη “Traffic Light”, που φέρνει μαζί το SPD, τους Πράσινους και το FDP, συγκεντρώνοντας 416 έδρες. Η δυσκολία εδώ; Να πεισθούν οι δύο μικρότεροι να συνεργαστούν μεταξύ τους, καθώς τους χωρίζει μεγάλη απόσταση σε ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και σε ό,τι αφορά τον καταλληλότερο τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν η περίφημη “Jamaica” -CDU/CSU, Πράσινοι και FDP- που δεν κατάφερε να ευοδωθεί το 2017, όταν ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Christian Lindner αποχώρησε από τις συνομιλίες. Όμως, με δεδομένο ότι πρώτο κόμμα στις εκλογές ήταν το SPD, έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει πρώτο να συνάψει μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Άλλες πιθανότητες είναι η “Mickey Mouse” (SPD, CDU/CSU και FDP) αλλά και η “Kenya” (SPD, CDU/CSU και Πράσινοι), όμως με δεδομένο ότι οι δύο μεγάλοι αρκούν για να επιτύχουν την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή, ο μόνος λόγος να προκύψει μία από αυτές θα ήταν στη λογική μιας συναινετικής κυβερνητικής λύσης με όσο το δυνατόν πιο ευρεία λαϊκή αποδοχή.

Διαβάστε ακόμη στη αθηΝΕΑ:
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+