Ο Ρομαντικός για Πάντα Παύλος Κάγιος Γράφει «Απάλλαξέ με»

Παύλος Κάγιος

Κάπου στις θάλασσες της Ικαρίας γεννήθηκαν οι πρώτες σκέψεις αυτής της νέας συγγραφικής του περιπέτειας. Έτσι λένε οι… φήμες. Άλλωστε, κάπου εκεί κυκλοφορούν και οι ήρωες. Όπου κι αν γράφτηκαν οι πρώτες αράδες πάντως, το νέο βιβλίο του Παύλου Κάγιου «Απάλλαξέ με» έχει ξεκινήσει το ταξίδι της συνάντησής του με κοινό.

Ο δημοσιογράφος –με πολύχρονη θητεία στο πολιτιστικό ρεπορτάζ των «Νέων»–,  συγγραφέας έξι ακόμη μυθιστορημάτων και πάνω απ’ όλα πολυαγαπημένος φίλος Παύλος Κάγιος αυτή τη φορά μας μεταφέρει στην Ελλάδα του ’60, στις γειτονιές του Μεταξουργείου και στις αλλόκοτες ζωές της μαύρης ρεμπέτισσας Αλέκας, του Δημοσθένη και του Μιχάλη.

Το Περιεχόμενο

Η ιστορία του «Απάλλαξε με», όπως παρουσιάζεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, πάει κάπως έτσι:

«[…] ένα σωρό (άλλα) παρατσούκλια-κουδούνια κρεμούν στον μικρό Δημοσθένη που μεγαλώνει στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’60. Μαζί του κι ο Μιχάλης, που κουβαλάει τον δικό του σταυρό. Δύο κυνηγημένοι από τους πολλούς, με συνεχή καψόνια-βασανιστήρια, για την ακούρδιστη ζωή τους.

«Απάλλαξέ με»Μόνο η Χήρα, η Αλέκα, η μαύρη ρεμπέτισσα, γίνεται έξαλλη με την απονιά, την ψευτιά και τον χλευασμό του κόσμου απέναντί τους. Και παίρνει τον Δημοσθένη υπό την προστασία της στο «Ραντεβού στη Μεσόγειο». Ένα παλιό διώροφο σπίτι με αυλή στο Μεταξουργείο, που επί 50 χρόνια τραγουδάει σ’ αυτό τη ζωή, τον έρωτα, τον καημό.

Κι η αγάπη με τη φιλία φωτίζουν τα όνειρα μιας παρέας που κάνει ορμητήριό της αυτό το στέκι, πλάθοντας το δικό της σύμπαν. Εκεί, εμφανίζεται στη ζωή του Δημοσθένη κι η Ελένη, που προσπαθεί να τον σώσει από την ήττα. Και παρόλο που με τον Μιχάλη φλογίζονται από τις ίδιες επιθυμίες, φοβούνται να τις αγγίξουν.

Ώσπου ξαφνικά οι συμπεριφορές των ανθρώπων γίνονται βίαιες ανεξήγητα και ανεξέλεγκτα κάνοντας τους ήρωες να φωνάζουν: Απάλλαξέ με».

Ο Συγγραφέας

Ο Παύλος Θ. Κάγιος σπούδασε κινηματογράφο. Το πρώτο του διήγημα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κάλβος το 1970. Από το 1984 μέχρι και το 2010 εργαζόταν στο πολιτιστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα «Και Ξαφνικά Χιόνισε Χρόνια» (1995), «Σε Είδα να ’σαι Αόρατος» (2000), «Δεν Υπάρχει Ελευθερία Μακριά σου» (2004), «Και με Κλειστά Μάτια θα Βλέπω» (2009), «Μη μ’ Αφήσεις να Χαθώ» (2013), «Ο Κλήρος της Τρικυμίας» (2017) – όλα στις εκδόσεις Καστανιώτη. Το «Απάλλαξέ με» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 Γράμματα.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Key Books | Από την Τοξική Θετικότητα στα Υπέροχα Μυστικά της Ζωής

Βελονιές της Πρωτοπορίας | Η Ζέφη Κόλια «Ράβει» με Λέξεις τον 20ό Αιώνα της Μόδας

Ο «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» Μέσα από Μαρτυρίες και Βιβλία

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+