Εκεί Όπου Γιορτάζουν τις Σοδειές του Φθινοπώρου

Είναι Οκτώβριος, η εποχή που γεμίζουμε το καλάθι μας με αχλάδια και μήλα, ρόδια και κυδώνια, κολοκύθες, γλυκοπατάτες, καρύδια και κάστανα.

«Η Ειρεσειώνη σύκα φέρνει και παχιά ψωμιά και στα βάζα μέλι και λάδι και κρασί δυνατό…», γράφει ο Πλούταρχος. Ποια ήταν η Ειρεσειώνη; Την περιέφεραν την έβδομη ημέρα του μήνα Πυανεψιών (22 Σεπτεμβρίου-20 Οκτωβρίου) τα παιδιά στην πόλη της Αθήνας τραγουδώντας τα κάλαντα. Ήταν ένα κλαδί αγριελιάς με λευκές και κόκκινες κορδέλες από μαλλί προβάτου και κάθε λογής καρπούς από τη φθινοπωρινή σοδειά: σύκα, αποξηραμένα φρούτα, καρύδια, δημητριακά, βελανίδια, ρόδια, μέλι, λάδι, κάστανα και πολλά άλλα.

Είναι Οκτώβριος και η γλύκα των καρπών κρύβει μέσα της το απόσταγμα του χρόνου.

Ο μήνας που στα Θεσμοφόρια τιμούσαν τη Δήμητρα των καρπών και της αφθονίας, ο μήνας που άνοιγαν τα βαρέλια με το κρασί, που μάζευαν τις ελιές. Είναι ο μήνας που στη Δύση κλείνει με το Χαλογουίν, του οποίου οι ρίζες χάνονται σε μια παλιά κελτική γιορτή που σηματοδοτούσε το τέλος της περιόδου συγκομιδής. Και στην ανατολή, στη Νότια Κορέα, γιορτάζουν το Chuseok, γιορτή συγκομιδής και αυτή.

Είναι ο Οκτώβριος με γιορτές σε όλη την Ευρώπη, μεγάλα φεστιβάλ όπου γιορτάζουν κάθε λογής σοδειά. Και στα ελληνικά χωριά γιορτάζουν, με γλέντια και τσιμπούσια στα ρακοκάζανα, αλλά και για τη συλλογή των πολύτιμων καρπών του χειμώνα.

Μια πανάρχαια παράδοση συναντά μια σύγχρονη εκδοχή γιορτής, χαράς και επαφής με τη φύση. Και σε πολλές περιοχές, μια δελεαστική πρόταση στους ξένους επισκέπτες, με προγράμματα προσεκτικά σχεδιασμένα για μια εμπειρία ξεχωριστή.

Είναι Οκτώβριος, ο μήνας που μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε νοερά εκεί όπου γιορτάζουν τις πλούσιες σοδειές του χρόνου. Από τη γειτονική Ιταλία μέχρι την Ισπανία και πάνω στον βορρά, στη Σουηδία, κυνηγώντας όχι μόνο γεννήματα της γης αλλά και της θάλασσας.

Για Φουντούκια και Βότανα στη Linguaglossa – Σικελία

Σοδειές

Η Linguaglossa, μια αρχαία πόλη στην Αίτνα, χτισμένη σε ροές λάβας, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Αίτνας, της πιο πράσινης περιοχής της Σικελίας. Το όνομα Linguaglossa προέρχεται από την ένωση των λέξεων «lingua» και «γλῶσσα», ταιριαστές με τις γλώσσες της φωτιάς από τις πολυάριθμες εκρήξεις του ηφαιστείου.

Στα τέλη Οκτωβρίου, οι πλαγιές κάτω από τον περίφημο κρατήρα της Αίτνας σφύζουν από κόσμο που συγκεντρώνει τα μοναδικά φουντούκια της περιοχής, μαζί με μοναδικά ήμερα και άγρια βότανα. Στην περιοχή προσφέρουν στους επισκέπτες εμπειρίες συλλογής του πολύτιμου καρπού και των βοτάνων, μαζί με μαγειρικά σεμινάρια.

Φέτος, η γαστρονομική γιορτή Piazze del Gusto θα γίνει στο ιστορικό κέντρο της Linguaglossa, ένα φεστιβάλ για την παραγωγή όχι μόνο των φουντουκιών, αλλά και για το κρασί και το λάδι αυτής της περιοχής με το ιδιαίτερο terroir.

Για Συλλογή Ελιάς στην Ίστρια – Κροατία

Σοδειές

Η χερσόνησος της Ίστριας μοιάζει σαν κομμάτι της αντίπερα όχθης της Αδριατικής. Πανέμορφη, με πλούσια φύση και παραδοσιακά χωριά, αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και με απέραντους ελαιώνες και αμπελώνες – «Τοσκάνη της Κροατίας» την αποκαλούν κάποιοι.

Η Ίστρια είναι και γαστρονομικός προορισμός, με κουζίνα της οποίας βασικά υλικά είναι τα φρέσκα θαλασσινά, το ελαιόλαδο και το κρασί. Επίσης, είναι διάσημη για τις ελιές της, από τη Ρωμαϊκή ακόμα εποχή. Από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου, κτήματα της περιοχής δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να συμμετάσχουν στη συγκομιδή της ελιάς και στη διαδικασία παραγωγής λαδιού, να ψαρέψουν στρείδια στα κοντινά φιόρδ και να κυνηγήσουν τρούφες (έως τα τέλη Οκτωβρίου), καθώς και να συμμετάσχουν σε γευσιγνωσίες κρασιού.

Για Κυνήγι Τρούφας στην Τρανσυλβανία – Ρουμανία

σοδειές

Ένας τόπος γεμάτος θρύλους, αρχαίες ιστορίες και τρομακτικές αφηγήσεις που τρομάζουν αλλά και γοητεύουν. Η Τρανσυλβανία στα καταπράσινα Καρπάθια Όρη υπήρξε ένα πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι, με τοπόσημα πολλά από τα οποία σήμερα προστατεύονται από την UNESCO.

Τα πλούσια, πυκνά δάση της είναι διάσημα για τον «μαύρο χρυσό» τους. Από τώρα και μέχρι τον Φεβρουάριο, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε προγράμματα Truffle Hunting Weekend, με οδηγούς και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Το φθινόπωρο, η συλλογή αφορά την τρούφα Βουργουνδίας (Tuber Uncinatum), την πιο κοινή που μπορούμε να βρούμε στο πιάτο μας, με τα αρώματα υγρού χώματος και πεσμένων φύλλων και τη γλυκιά επίγευση φουντουκιού και τυριού.

Για Κυνήγι Τρούφας στα Μετέωρα – Ελλάδα

σοδειές

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών διοργανώνει και φιλοξενεί δραστηριότητες κυνηγιού τρούφας σε συνεργασία με ταξιδιωτικά γραφεία, καθώς και ιδιωτικά προγράμματα. Το «κυνήγι» γίνεται με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και τον εκπαιδευτή τους. Στο τέλος, οι συμμετέχοντες γεύονται ένα εξαιρετικό πιάτο ζυμαρικών με τρούφα στο δάσος. Οι ημερομηνίες κυνηγιού τρούφας για τον Οκτώβριο του 2024 είναι στις 13, 20, 27 και 28.

Εκτός αυτού, αύριο, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, ξεκινά στην Καλαμπάκα το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Τρούφας, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 13 Οκτωβρίου. Το φεστιβάλ φιλοξενεί σεμινάρια, μουσική, χορό, εκδηλώσεις για παιδιά, περίπτερα που θα παρέχουν πληροφορίες από καλλιεργητές τρούφας και κυνηγούς. Το Σάββατο, περίπου 40 σεφ θα μαγειρέψουν πιάτα με τρούφα και μανιτάρια για τους επισκέπτες στην πλατεία.

Για Μαύρους Αστακούς στη Fjällbacka – Σουηδία

Σοδειές

Το Fjällbacka είναι ένα ψαροχώρι στη νοτιοδυτική Σουηδία, κοντά στα σύνορα με τη Νορβηγία. Ένα παραμυθένιο μέρος με χρωματιστά ξύλινα σπιτάκια και ένα ήσυχο λιμανάκι με μαρίνα. Οι ντόπιοι υπερηφανεύονται πως η Fjällbacka άρεσε πολύ στην Ingrid Bergman, που έζησε εκεί για αρκετό καιρό. Επίσης, εκεί μεγάλωσε και η γνωστή και στο ελληνικό κοινό συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Camilla Läckberg, γι’ αυτό και σε πολλά από τα βιβλία της η πλοκή διαδραματίζεται στην περιοχή.

Η εποχή των αστακών στα νερά της Βόρειας Θάλασσας ξεκινά τον Σεπτέμβριο και στην περιοχή προσφέρουν πολλές εκδρομές που περιλαμβάνουν ψάρεμα αστακού, «αστακοσαφάρι», καθώς και ταξίδια στα παρθένα νησιά Koster, που περιβάλλονται από θαλάσσιο εθνικό πάρκο.

Για Kυδώνια και Ρόδια στην Ανδαλουσία – Ισπανία

Σοδειές

Το φθινόπωρο στα Alpujarras, ένα κύμα από λόφους στη σκιά της Σιέρα Νεβάδα, είναι η ιδανική εποχή για πεζοπορία ή ποδηλασία μέσα στους ελαιώνες και στις αμυγδαλιές, με πολλές γιορτές και δραστηριότητες με θέμα τη συγκομιδή, που προσφέρονται από βιολογικά ή μη αγροκτήματα της περιοχής.

Η Alpujarra είναι μια ιστορική περιοχή της Ανδαλουσίας που εκτείνεται σε δύο επαρχίες, τη Γρανάδα και την Αλμερία. Το μέσο υψόμετρο είναι 1.200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο όρος «sierra nevada» υποδηλώνει την ύπαρξη χιονιού, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου λιώνει την άνοιξη και το καλοκαίρι, επιτρέποντας στις νότιες πλαγιές της Σιέρα να παραμείνουν πράσινες και εύφορες όλο το χρόνο. Το άφθονο νερό, το ηπιότερο κλίμα και η εύφορη γη ευνοούν την καλλιέργεια σταφυλιών, ελαιόδεντρων, αλλά και πολλών φρούτων.

Στην Ανδαλουσία ψάχνουν ευκαιρία για στήσουν ένα πάρτι και οι νόστιμες σοδειές τους είναι μια καλή δικαιολογία. Καθεμία από αυτές τις γιορτές περιλαμβάνει μουσική και χορό, άφθονες ποσότητες ποτών και νόστιμο φαγητό. Τα «χρυσά μήλα» έχουν την τιμητική τους στο Φεστιβάλ Κυδωνιών στην Κόρδοβα στις 28-29 Οκτωβρίου. Άφθονα ρόδια και άλλα φρούτα οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν λίγο νωρίτερα, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, στη φθινοπωρινή έκθεση φρούτων και κέικ προς τιμήν της πολιούχου της Γρανάδας, της Παναγίας της Angustias.

Για Κρασί στη Μονμάρτρη – Γαλλία

Σοδειές

Οι πιο δημοφιλείς αμπελώνες του κόσμου, εκείνοι της Γαλλίας, βρίσκονται στην ύπαιθρο, με μια πολύ αξιοσημείωτη όμως εξαίρεση, τον μοναδικό αμπελώνα του Παρισιού, που διοργανώνει τον Οκτώβριο ένα πενθήμερο φεστιβάλ για τον εορτασμό του κρασιού που παράγει. Η Μονμάρτρη μεταμορφώνεται από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου σε ένα τεράστιο πάρτι στον δρόμο, γεμάτη με πάγκους με φαγητό και κρασί, παρελάσεις, πικνίκ και μια υπαίθρια συναυλία στους πρόποδες της Sacré-Coeur.

Για Ρέγγες στο Ελσίνκι – Φινλανδία

Σοδειές

Εντάξει, μπορεί να είναι λίγο εξειδικευμένο, αλλά αν κάποιος θέλει να ζήσει το Ελσίνκι στα πιο παραδοσιακά του, το Φεστιβάλ Ρέγγας που διαρκεί μια εβδομάδα –φέτος από τις 6 έως τις 12 Οκτωβρίου– και πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1743 είναι μια καλή αφορμή.

Δεκάδες ψαράδες σταθμεύουν με τις μικροσκοπικές βάρκες τους στην προβλήτα για να πουλήσουν τα αλιεύματά τους στην πλατεία της αγοράς. Εδώ επίσης οι ρέγγες σερβίρονται με κάθε δυνατό τρόπο (ακόμα και σοκολατένιες!), μαζί με άλλα ιδιόμορφα φινλανδικά φαγητά. Φυσικά, οι εορτασμοί περιλαμβάνουν και έναν διαγωνισμό καλύτερων πιάτων με ρέγγα, έναν αγώνα φιλετοποίησης και έναν παραδοσιακό αγώνα ιστιοπλοϊκών πλοίων.

Για Κάστανα στον Ταΰγετο – Ελλάδα

Σοδειές

Το Φεστιβάλ Κάστανου, μια ετήσια εκδήλωση το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου (25-27) στην Άρνα, ένα γραφικό χωριό στον Ταΰγετο, γιορτάζει την πλούσια συγκομιδή κάστανου της περιοχής και προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να βιώσουν την τοπική κουλτούρα, τις παραδόσεις και τη γαστρονομία της.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μια ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως καστανομαγειρέματα, ανοιχτή αγορά από τους τεχνίτες της περιοχής, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και φαγητό με παραδοσιακές συνταγές.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Τρύγος 2024: Πώς τον Επηρέασε η πιο Ζεστή και Άνυδρη Χρονιά;

Κυκλοφόρησε Ολόφρεσκο E-Book Carpe Vinum Vol.12!

#BraveNewAgriculture: Άλμα στον Αειφορικό Αγροτικό Κόσμο του Μέλλοντος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+