Απροετοίμαστοι στο Ενδεχόμενο Νέας Πανδημίας

Πανδημία

Ξέρω ότι δεν είναι δημοφιλές topic, όμως ο στρουθοκαμηλισμός δεν είναι λύση. Σε τι αναφέρομαι; Στην προοπτική μιας επόμενης παγκόσμιας κρίσης της δημόσιας υγείας, μιας νέας πανδημίας, για την οποία, μετά την καταστροφική επέλαση της πανδημίας του Covid-19, δεν θα έχουμε πια δικαιολογία να πούμε “δεν ξέραμε καλύτερα”. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να μας ενεργοποιήσει.

Πριν έναν μήνα περίπου, η είδηση ότι τα 194 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απέτυχαν να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με τους όρους μιας νέας συνθήκης που θα σηματοδοτούσε μια κοινή στρατηγική ενάντια στην επόμενη πανδημία, πέρασε κάτω από το ραντάρ. Μπορεί οι ειδικοί να προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου να αντιμετωπίσουμε τη νέα υγειονομική πρόκληση, όμως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κρατών είναι μια δύσκολη εξίσωση που γίνεται δυσκολότερη όταν η δαμόκλειος σπάθη διαγράφεται μόνο αμυδρά.

Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να προέλθει από τον ιό της γρίπης των πτηνών που εξαπλώνεται ταχέως μεταξύ πουλερικών και βοοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απειλή δεν είναι, πάντως, ούτε ασαφής ούτε θεωρητική. Από το βήμα του 1st SFEE Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας και επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας στο LSE, εξέφρασε νωρίτερα σήμερα την πεποίθηση ότι «η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής», επισημαίνοντας ότι στην Ευρώπη «δεν έχουμε αρκετό οπλοστάσιο στα αντιβιοτικά». Για το λόγο αυτό χρειάζεται «σοβαρή επιδημιολογική παρακολούθηση σε παγκόσμιο επίπεδο», ενώ θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, ώστε αν υπάρξει νέα πανδημία να έχουμε εμβόλιο πολύ πιο σύντομα, συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα έχουμε μια σειρά από μέχρι πρότινος αποδυναμωμένες ασθένειες -ιλαρά, φυματίωση, στρεπτόκοκκος και δάγκειος πυρετός- που επανέρχονται στο προσκήνιο, χωρίς να είναι απολύτως σαφές στους επιστήμονες το γιατί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ Robert Redfield, ο οποίος έκρουσε, την Παρασκευή, τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας ότι η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να προέλθει από τον ιό της γρίπης των πτηνών που εξαπλώνεται ταχέως μεταξύ πουλερικών και βοοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν είναι ζήτημα του αν, αλλά περισσότερο ζήτημα του πότε θα έχουμε πανδημία γρίπης των πτηνών», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι μόλις ο ιός H5N1 αποκτήσει την ικανότητα να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, «τότε θα έχουμε πανδημία». Ο H5N1 δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι, καθώς εξαπλώνεται, έχει τη «δυνατότητα να μεταλλαχθεί για να γίνει πιο μεταδοτικός».

Την ίδια ώρα έχουμε μια σειρά από μέχρι πρότινος αποδυναμωμένες ασθένειες -ιλαρά, φυματίωση, στρεπτόκοκκος και δάγκειος πυρετός- που επανέρχονται στο προσκήνιο, χωρίς να είναι απολύτως σαφές στους επιστήμονες το γιατί. Φταίει το λεγόμενο immunity debt, με άλλα λόγια η αποδυνάμωση των ανοσοποιητικών μας συστημάτων χάρη στα διαδοχικά lockdowns; Φταίει το αντιεμβολιαστικό κίνημα που επίσης ζει μεγάλες δόξες στον απόηχο της πανδημίας; Φταίει η κλιματική κρίση που δημιουργεί συνθήκες επιτάχυνσης της εξάπλωσης ασθενειών; Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν περιμένουμε την επόμενη μεγάλη υγειονομική κρίση για να αναζητήσουμε απαντήσεις και λύσεις, θα είναι αργά.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Το πώς Προσεγγίζει μια Επιχείρηση το «Καθαρό Μηδέν» Έχει Σημασία

Αύξηση Θερμοκρασίας Κατά 1°C: Επηρεάζεται το Παγκόσμιο ΑΕΠ;

Μια Θλιβερή Πρωτιά για τις ΗΠΑ

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+