Ας υποθέσουμε πως θέλεις να πας σε ένα μέρος που ονειρεύεσαι και πως πρέπει να κάνεις όλες τις ετοιμασίες για τη διαδρομή μόνη σου. Χάρτες, GPS, διόδια, καύσιμα, νερό για τον δρόμο. Πρέπει να τα υπολογίσεις όλα, για να είναι το ταξίδι σου όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστο και με λιγότερα απρόοπτα. Να μπορέσεις να το απολαύσεις παρότι θα είσαι η οδηγός. Τι κάνεις; Παίρνεις χαρτί, excel, app, ό,τι βολεύει εσένα καλύτερα, και ξεκινάς καταγραφή και σχεδιασμό.
Στο 100ό χιλιόμετρο έχει διόδια, στο 140ό χιλιόμετρο έχει βενζινάδικο. Θα είναι όλα καταγεγραμμένα και εσύ θα είσαι χαλαρή να απολαμβάνεις τη θέα έξω από το τζάμι και τα χιλιόμετρα να τρέχουν. Γιατί έχεις κάνει την προετοιμασία σου. Δεν έγινε από μόνο του! Έτσι και στα οικονομικά σου. Τι προορισμό έχεις; Να αγοράσεις σπίτι, να πάρεις πτυχίο, να κάνεις δική σου επιχείρηση; Καμία διαφορά!
Χαρτογραφήστε την Οικονομική σας Πορεία
Το GPS/χάρτης της οικονομικής ζωής μας είναι ο προϋπολογισμός, το budget. Όποιο εργαλείο καταγραφής και αν χρησιμοποιείς, τα δεδομένα που χρειάζεσαι για να πας από το σημείο Α στο Β είναι τα έσοδα και τα έξοδα. Επομένως, συγκεντρώνεις όλα τα δεδομένα σου που τα αφορούν: λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, ενοίκια, έξοδα αυτοκινήτου/μηχανής, μεταφορικά, έξοδα διαβίωσης και καλλωπισμού, μισθό, επιδόματα, υποτροφίες. Όλα, ε;
Tα αθροίζεις, τα κοιτάς από εδώ, τα κοιτάς από εκεί και τότε αρχίζουν οι απορίες, όπως πού θα βάλω ένα έξοδο το οποίο πληρώνεται περιστασιακά; Το υπολογίζω όταν το πραγματοποιώ;
Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να το «σπας» για να είναι πιο διαχειρίσιμο.
Τι Εννοούμε και Πώς Γίνεται Αυτό
Ας υποθέσουμε ότι έχεις να πληρώσεις την εξαμηνιαία ασφάλεια του αυτοκινήτου σου. Τι κάνεις; Επιβεβαιώνεις το ακριβές ποσό και την ημερομηνία καταβολής –έστω ότι είναι 240 ευρώ– και πρέπει να καταβληθεί στις 2 Αυγούστου. Διαιρείς το ποσό διαά 6, δηλαδή 240 ευρώ/6 μήνες= 40 ευρώ/μήνα.
Υπολογίζεις ότι για τους 6 προηγούμενους μήνες από την ημερομηνία καταβολής θα αφαιρείς τα 40 ευρώ από τα μηνιαία έσοδά σου και θα τα προσθέτεις στα έξοδά σου που αφορούν την ασφάλεια του αυτοκινήτου. Τα αποταμιεύεις, δηλαδή, για αυτό τον σκοπό.
Τι Κερδίζεις;
Όταν φτάσει η ημερομηνία καταβολής, έχεις ήδη συγκεντρώσει το ποσό, με λιγότερο άγχος, αφού το συγκεντρώνεις τμηματικά, είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου και μπορείς να συνεχίσεις τις δραστηριότητές σου τον συγκεκριμένο μήνα χωρίς επιπλέον στερήσεις.
Ο τρόπος αυτός, το να χωρίζεις τα έξοδα σε μηνιαία κλίμακα, εφαρμόζεται σε πλήθος δαπανών και σου εξασφαλίζει μια ομαλή ροή στον προϋπολογισμό και στη ζωή σου. Το βασικότερο είναι να κρατάς το GPS των οικονομικών σου (προϋπολογισμός) ενήμερο για να γνωρίζεις τη διαδρομή και τα εμπόδια που έχεις να διαχειριστείς.
Να θυμάσαι πως υπάρχει τουλάχιστον ένας τρόπος που σου ταιριάζει, αρκεί να τον βρεις και να τον κάνεις κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Πίστεψέ με, αξίζει!
***
Η στήλη #AskTheExpert του newsletter Financially Empowered απαντά κάθε φορά σε μια διαφορετική ερώτηση που τέθηκε από τις συμμετέχουσες στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος «Μαθήματα Οικονομίας», το οποίο διοργανώνει το Women On Top, με τη συνεργασία της αθηΝΕΑς και με την υποστήριξη της Παπαστράτος.
Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας στο newsletter εδώ.
Διαβάστε στην αθηΝΕΑ περισσότερα «μαθήματα οικονομίας»:
Ο Προσωπικός Προϋπολογισμός Θέλει Τρόπο, Όχι Κόπο
#AskTheExpert: Πότε να Ξεκινήσω Αποταμίευση;
#AskTheExpert: Πώς θα Ξεπεράσω τον Φόβο να Οργανώνω η Ίδια τα Οικονομικά μου;
#AskTheExpert: Πώς Μπορώ να Διαχειριστώ τις Ενοχές μου Όταν Ξοδεύω;
#AskTheExpert: Πώς Μπορώ να Ξεχωρίσω τις Ανάγκες από τις Επιθυμίες μου;