Η Μεγαλύτερη Εταιρική Αναδάσωση στην Ελλάδα

Παπαστράτος

Σήμερα γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Δασών. Αφορμή να αναλογιστούμε τη ζημιά που έχει συντελεστεί στα ελληνικά δάση από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών. Ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν, κάθε χρόνο και παραπάνω, δεδομένων των συνθηκών που επιφυλάσσει η κλιματική κρίση.

Παράλληλα, όμως, η ημέρα αυτή ανοίγει τη συζήτηση για τον ρόλο που μπορούμε να έχουμε όλοι μας, πολίτες, πολιτεία αλλά και επιχειρήσεις, για να προστατέψουμε τα ευάλωτα και τόσο πολύτιμα δασικά μας οικοσυστήματα.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για να τεθούν ξανά τα δάση της χώρας υπό διαχείριση, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση της βιομάζας ως μέτρου αντιπυρικής πρόληψης, αλλά και στη διατήρηση της παραγωγικότητας και της ικανότητας φυσικής αναγέννησης των δασών.

Η φύτευση νέων δέντρων, όμως, είναι και αυτή κομμάτι της λύσης, παράλληλα με την προστασία. Ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν υποστεί διαδοχικές και εκτεταμένες ζημιές, οπότε η δυνατότητα φυσικής αναγέννησης είναι περιορισμένη. Ο θεσμός του αναδόχου αποκατάστασης και αναδάσωσης δημιουργεί το πλαίσιο ώστε, εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο, οι σχετικές εργασίες να προχωρήσουν σωστά, δίνοντας την ευκαιρία σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες να στηρίξουν τη μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Η μεγαλύτερη εταιρική προσπάθεια που γίνεται στην περίπτωση της τεχνητής αναδάσωσης, αξιοποιώντας πλήρως τον συγκεκριμένο θεσμό, είναι το πρόγραμμα αναδάσωσης της Παπαστράτος, το πρώτο τέτοιο πρόγραμμα που ξεκίνησε στην Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021.

«Το έργο, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, περιλαμβάνει τη φύτευση και τη φροντίδα 70.000 δέντρων σε 1.000 στρέμματα πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής μέχρι το 2026 – άρα μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδάσωσης και όχι για απλή δενδροφύτευση».

Ο Προεδρος και Διευθυνων Συμβουλος της Παπαστρατος Γιωργος Μαργωνης, o Υπουργος Περιβαλλοντος και Ενεργειας Θεοδωρος Σκυλακακης, ο Γενικος Διευθυντης Επικοινωνιας και Βιωσιμοτητας της Παπαστρατος Θεμης Χασιωτης

«Το έργο, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, περιλαμβάνει τη φύτευση και τη φροντίδα 70.000 δέντρων σε 1.000 στρέμματα πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής μέχρι το 2026 – άρα μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδάσωσης και όχι για απλή δενδροφύτευση», εξηγεί ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος Γιώργος Μαργώνης, με αφορμή την κήρυξη της δεύτερης φάσης του έργου στον Δήμο Πεντέλης. «Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο να βλέπεις ένα τοπίο που έμοιαζε βγαλμένο από την κόλαση σιγά-σιγά να ξαναγεννιέται».

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και η δέσμευση της εταιρείας να διασφαλίσει την επιβίωση σημαντικού μέρους των δενδρυλλίων που έχουν φυτευτεί. Όπως αναφέρει ο Θέμης Χασιώτης, Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος: «Στόχος μας είναι τουλάχιστον το 75% των δέντρων που θα φυτευτούν να επιβιώσουν, ποσοστό υψηλό που απαιτεί επιστημονική καθοδήγηση, σταθερή παρακολούθηση και διαρκή φροντίδα των δασωμένων περιοχών».

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το 50% του προγράμματος στον Άγιο Στέφανο και ο εξωτερικός αξιολογητής του έργου έχει γνωμοδοτήσει ότι όλα υλοποιήθηκαν καλώς. Έτσι, 150 εργαζόμενοι της Παπαστράτος, όπως και η διοίκηση της Παπαστράτος και η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, φύτεψαν τα πρώτα 800 δέντρα της δεύτερης φάσης του φιλόδοξου αυτού προγράμματος στην Πηγή Καρακαντά στις πλαγιές της Πεντέλης.

«Είναι μια προσπάθεια απολύτως αναγκαία εκεί όπου έχει καεί μία, δύο φορές η βλάστηση, αλλά και σε μέρη που είναι σήμερα άγονα και χρειάζεται να δημιουργήσουμε καινούργια δάση».

Στη δράση, η οποία έρχεται να αγκαλιάσει πολλές ακόμη πρωτοβουλίες που υλοποιεί η Παπαστράτος για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, συμμετείχε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη σημασία, παράλληλα με την προστασία των δασών, να φυτεύουμε και νέα. «Είναι μια προσπάθεια απολύτως αναγκαία εκεί όπου έχει καεί μία, δύο φορές η βλάστηση, αλλά και σε μέρη που είναι σήμερα άγονα και χρειάζεται να δημιουργήσουμε καινούργια δάση, ιδίως εδώ στην Αττική που κατεξοχήν χρειαζόμαστε τους πνεύμονές τους για να έχουμε ένα μικροκλίμα που να μας κάνει να αντέξουμε στις επόμενες δεκαετίες τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης».

Μάθετε περισσότερα για το μεγάλο αυτό πρόγραμμα αναδάσωσης της Παπαστράτος, αλλά και τη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, στο βίντεο που ακολουθεί:

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Σώζονται τα Δάση; Μια Πρωτοπόρα και Υλοποιήσιμη Πρόταση

Τα Δέντρα Σώζουν τις Πόλεις. Το Παράδειγμα της Σιγκαπούρης

Δασικές Πυρκαγιές | Η Επόμενη Μέρα

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+