Ο Χρήστος Κουλουριώτης «Has the Knack»!

Με ανυπομονησία περιμένουμε την οινική έκθεση Φυσικά Fysika για να γευτούμε, εκτός από πολλά λαχταριστά φυσικά κρασιά, και μια επιλογή από τη σειρά του Τhe Knack Project που υπογράφει ο Χρήστος Κουλουριώτης.

Ο Χρήστος Κουλουριώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Μέγαρα Αττικής, μια περιοχή με μακρά ιστορία γύρω από το κρασί. Η οικογένειά του είχε ιδιόκτητα αμπέλια, ειδικά πριν τη φυλλοξήρα που τα πρόσβαλε το 1974, με αποτέλεσμα το κρασί να μη λείπει από τις παιδικές του αναμνήσεις.

Μεγαλώνοντας, διατηρούσε πάντα ενεργό το ενδιαφέρον του για το κρασί. Αν και το βασικό του επάγγελμα είναι Μηχανικός Λογισμικού και Πληροφοριακών Συστημάτων, το 2009 αποφάσισε να ξεκινήσει οινικές σπουδές στο Wine & Spirits Professional Center (WSPC), τις οποίες και ολοκλήρωσε λίγα χρόνια αργότερα, με τον υψηλότερο τίτλο που προσφέρει το WSET του Λονδίνου παγκοσμίως, το Diploma in Wine & Spirits Level 4.

Μη θέλοντας να πάει χαμένος ο κόπος του και οι βαθιές γνώσεις που είχε αποκτήσει γύρω από το κρασί, αποφάσισε να δημιουργήσει το The Knack Project και αποδεικνύει καθημερινά ότι «έχει το χάρισμα; he has the knack»!

Μια Ροκ Νουβέλα Μυστηρίου

Αν μου ζητούσατε να το παρομοιάσω με κάτι, ίσως η πρώτη μου επιλογή να μην ήταν η ροκ μπάντα The Knack, από την οποία έχει πάρει το όνομά του. Περισσότερο μου θυμίζει νουβέλα μυστηρίου, που κρατάει τον αναγνώστη της σε εγρήγορση κάθε στιγμή. Μέσα από το The Knack Project ο Χρήστος θέλει να δημιουργήσει κρασιά που να σαγηνεύουν, τόσο αρωματικά και γευστικά όσο και εμφανισιακά. Σκοπός του είναι να δημιουργεί μια μικρή παραγωγή με αξεπέραστη ποιότητα, που να ξαφνιάζει τον καταναλωτή και να τον κάνει να την αναζητά.

Φανατικός οπαδός της σχολής των νατουραλιστών και των ελάχιστων παρεμβάσεων στην οινοποίηση, διατηρεί μια πολύ στενή και ιδιαίτερη σχέση με το προϊόν του. Τα αμπέλια, όπως και το οινοποιείο του, βρίσκονται στα Μέγαρα, σε ύψος 300-600 μέτρων, εκεί όπου ο Χρήστος έχει επιλέξει να ζει μόνιμα με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του.

Η δημιουργική του εμμονή με την τελειότητα είναι ο καθημερινός οδηγός του. Στην πλειονότητά τους τα αμπέλια, στα οποία παρεμβαίνει ελάχιστα, είναι άνω των 30 ετών, ενώ το αμπελοτόπι με το Μούχταρο βρίσκεται σε ύψος 630 μέτρων, το υψηλότερο στην Αττική. Λίγο πριν από τον τρύγο κάνει αραίωση φορτίου, που σημαίνει ότι απομακρύνει μεγάλη ποσότητα του παραγόμενου φρούτου, ώστε να πετύχει τη καλύτερη δυνατή ποιότητα στο τελικό προϊόν.

Τα Όμορφα Πράγματα Θέλουν Χρόνο

Τα κρασιά του Χρήστου Κουλουριώτη ξεχωρίζουν. Δεν είναι όμως «εκδηλωτικά» από την πρώτη στιγμή, αντίθετα πρέπει να τα εξερευνήσεις με μεγαλύτερη συγκέντρωση και προσοχή, καθώς προσπαθούν να σε σαγηνεύσουν με την υφή, με τον τρόπο που «τα μασάς», με την απαλότητά τους. Χρειάζονται τον χρόνο τους, καθώς εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της ώρας και μεταλλάσσονται, αναδεικνύοντας τη φινέτσα και την ισορροπία που τα χαρακτηρίζει. Εξάλλου, κρασί δεν είναι μόνο η γεύση. Πολλές φορές το τι υπάρχει γύρω από αυτό είναι που κάνει ένα κρασί πραγματικά μαγευτικό, οδηγώντας την εμπειρία σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο.

Οινικές Εκπλήξεις

Πρόκειται για κρασιά ελάχιστων παρεμβάσεων, ήπιας φυσικής οινοποίησης και πολύ περιορισμένης παραγωγής. Με τη συνδρομή του γνωστού γεωπόνου Μάριου Δεσύλλα, τα αμπέλια του The Knack Project ακολουθούν από το 2022 και τις μεθόδους της βιοδυναμικής καλλιέργειας. Έχουμε πληροφορίες ότι σύντομα θα δοκιμάσουμε από το The Knack Project και δύο πειραματικά Pét-Nat που θα μας εκπλήξουν, ένα από Chardonnay και ένα από Μούχταρο!

Τα Kρασιά του The Knack Project στην Έκθεση «Φυσικά Fysika!»

The Knack Chardonnay 2019

The Knack Μούχταρο 2019

The Long Tail Σαββατιανό 2020

Lulu 2021

Sol Invictus Retsina 2019

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site fysikafysika.gr, ενώ για το τι εννοούμε όταν λέμε ότι ένα κρασί είναι φυσικό, ρίξτε μια ματιά στον πρόσφατο οδηγό μας στην αθηΝΕΑ εδώ.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Στα Παρασκήνια του Διαγωνισμού των 12.000 Κρασιών

#HarvestStories: Μικρές Ιστορίες του Ελληνικού Τρύγου 2022

Wine Battle: Παλαιός Κόσμος Vs. Νέος Κόσμος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+