Γνωρίζοντας και Αναγνωρίζοντας τις Ποικιλίες: Μοσχοφίλερο

Μοσχοφίλερο Μπουτάρη

Το Μοσχοφίλερο, μια χαρισματική ποικιλία με ερυθρωπό-γκριζωπό χρώμα στη φλούδα της, έχει αγαπηθεί με πάθος, καθώς είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία στον Έλληνα καταναλωτή.

Πρόκειται για μια από τις τέσσερις τοποποικιλίες πρεσβευτές του ελληνικού αμπελώνα, πολύ αρωματική και τσαχπίνα, με χαρακτήρα εξωτικό και πολύ δροσερό. Το οροπέδιο της Μαντινείας τής ταιριάζει απόλυτα, αφού την προκαλεί να αναδείξει τις χάρες της στο έπακρο.

Σίγουρα υπάρχει λόγος που έχει εγκλιματιστεί η ποικιλία στη Μαντινεία. Οφείλεται, κυρίως, στο μοναδικό terroir της περιοχής. Το Μοσχοφίλερο, η φερόμενη ως κάπνειος άμπελος της αρχαιότητας, περιγράφεται στα κείμενα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου πριν από 25 αιώνες.

Ο τρύγος της είναι από τους πιο όψιμους στην Ελλάδα και διενεργείται τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Η Ανάδειξη της Μαντινείας ως ΠΟΠ

To οινοποιείο Μπουτάρη στη Μαντινεία της Πελοποννήσου βρίσκεται στην περιοχή Μηλιά, 8 χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη. Είναι ένα από τα παλαιότερα οργανωμένα οινοποιεία της περιοχής και η παρουσία του αποτέλεσε οδηγό στη διάσωση και επέκταση της αμπελοκαλλιέργειας στη ζώνη ΠΟΠ Μαντινεία. Ιδρύθηκε το 1927 από την Οινοποιία Καμπά, η οποία, το 1991, πέρασε στην ιδιοκτησία Μπουτάρη.

Όπως σε άλλες σημαντικές αμπελοοινικές ζώνες, έτσι και στη Μαντινεία η συνεισφορά της Οινοποιίας Μπουτάρη ήταν καθοριστική. Διαφύλαξε από την εξαφάνιση μία από τις κυριότερες ελληνικές λευκές ποικιλίες, το Μοσχοφίλερο, και έδωσε ώθηση στην ανάδειξη και την αποδοχή της ποικιλίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα αμπέλια βρίσκονται σε υψόμετρο 650 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Το κλίμα είναι μεσογειακό, αλλά χαρακτηρίζεται από σχετικά ψυχρούς χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Πολύ σημαντική είναι η διαφορά θερμοκρασίας ημέρας και νύχτας, ειδικά τον καιρό της ωρίμανσης, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην προσωπικότητα της ποικιλίας.

Η Ταύτιση του Μοσχοφίλερου με την Οινοποιία Μπουτάρη

Αν και η Μαντινεία είναι από το 1971 Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, η δημιουργία του δημοφιλούς κρασιού Μοσχοφίλερο Μπουτάρη, χάρη στην τεράστια αποδοχή του κόσμου και τη στοχευμένη στρατηγική marketing της εποχής, οδήγησε στο να ταυτιστεί η ονομασία της ποικιλίας με την ετικέτα.

Η Οινοποιία Μπουτάρη, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες δυνατότητές της, δημιούργησε ένα από τα πιο εμπορικά σήματα της αγοράς, κερδίζοντας παράλληλα τη διεθνή αναγνώριση. Με αυτό τον τρόπο συνέβαλε και στην αναγέννηση της ποικιλίας.

Μοσχοφίλερο Μπουτάρη

Το Απόλυτα Διαχρονικό

Μοσχοφίλερο ΜπουτάρηΤο Μοσχοφίλερο Μπουτάρη, το κρασί που ανέδειξε την ποικιλία και τη ζώνη, είναι το πρώτο Μοσχοφίλερο που φτάνει στον νου του καταναλωτή. Εκείνο που έχουμε συνηθίσει και συνδέσει απόλυτα με τη συγκεκριμένη ποικιλία.

Έχει ελαφρύ, ευκολόπιοτο αρωματικό στιλ, που συνδυάζει τόσο τους ανθικούς χαρακτήρες, όπως το τριαντάφυλλο, τα άνθη πορτοκαλιάς και το γιασεμί, όσο και τα ζουμερά εσπεριδοειδή. Στο στόμα είναι φρέσκο και ισορροπημένο, με όμορφο τελείωμα. Τα κυριότερα, όμως, προτερήματά του είναι ότι πρόκειται για ένα κρασί με ιδανική σχέση μεταξύ ποιότητας και τιμής, αλλά και με απίθανη ευελιξία στους συνδυασμούς με το φαγητό, καθώς στέκεται άψογα σε κάθε γεύμα.

Η Φιλοσοφία και η Παραλλακτικότητα

Η φύση εμφανίζει σημαντική παραλλακτικότητα. Αυτό σημαίνει ότι έστω και μικρές διαφορές στις παραμέτρους που συνθέτουν το οικοσύστημα της αμπέλου είναι ικανές να δώσουν διαφορετικούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες (προφίλ) στο σταφύλι. Έτσι, αξιοποιώντας την πολύχρονη γνώση του οροπεδίου της Μαντινείας και επιλέγοντας συγκεκριμένα αμπελοτόπια, οδηγούμαστε σε διακριτά κρασιά από την ίδια ποικιλία που καθένα εκφράζεται με τον δικό του, μοναδικό τρόπο.

Αυτή ακριβώς η διαφορετικότητα ώθησε την Οινοποιία Μπουτάρη, μέσα από συνεχείς πειραματισμούς, να οραματιστεί τις πολυποίκιλες εκφράσεις του Μοσχοφίλερου και να αναβαθμίσει την ποικιλία δημιουργώντας 5 διαφορετικά κρασιά.

Έτσι, εκτός από το Μοσχοφίλερο Μπουτάρη, οι οινολόγοι της Οινοποιίας Μπουτάρη δημιούργησαν ένα “γαστρονομικό” κρασί από την ποικιλία Μοσχοφίλερο. Ένα κρασί που συνδυάζει την κομψότητα στην αρωματική έκφραση, την τραγανή οξύτητα, και το πλούσιο σώμα ώστε να συνοδεύει άριστα το γεύμα μας. Αυτό λοιπόν είναι το Οροπέδιο, το αποτέλεσμα 94 χρόνων σταθερής ενασχόλησης με το Μοσχοφίλερο από ειδικά επιλεγμένα αμπέλια.

Οροπέδιο Μπουτάρη

“Το Γαστρονομικό”

Οροπέδιο ΜπουτάρηΑνάμεσα στα βουνά Μαίναλο, Ολίγυρτο, Πάρνωνα και Αρτεμίσιο, απλώνεται η επικράτεια του Μοσχοφίλερου. Εκεί, σε ύψος 650 μέτρων, και με συντεταγμένες τη γνώση και τη φροντίδα, η Οινοποιία Μπουτάρη επέλεξε να φυλάξει ένα πολύτιμο μυστικό: το Οροπέδιο Μπουτάρη.

Πρόκειται για ένα κρασί με λεμονί χρώμα και πράσινες ανταύγειες, που εκφράζεται με έντονα αρώματα, όπως άγριο λευκό τριαντάφυλλο και εσπεριδοειδή, ενώ στο παρασκήνιο πρωταγωνιστούν αρώματα γκρέιπφρουτ και μια διακριτική ορυκτότητα.

Στο στόμα δημιουργεί μια λιπαρή αίσθηση που του χαρίζει όγκο. Δυνατό του χαρακτηριστικό είναι το μεγάλης διάρκειας αρωματικό γλυκό τελείωμά του. Μη διστάσετε να το απολαύσετε με ασιατική κουζίνα.

Αυτό λοιπόν είναι το Οροπέδιο, το αποτέλεσμα 94 χρόνων σταθερής ενασχόλησης με το Μοσχοφίλερο από ειδικά επιλεγμένα αμπέλια.

Η Σοφία των Παλαιών Κλημάτων

Μετά τη φυλλοξήρα, τη δεκαετία του ‘60, έγινε ριζική αναμπέλωση στην περιοχή της Μαντινείας. Η οικογένεια Μπουτάρη εξακολουθεί να διατηρεί κάποια αμπελοτόπια από εκείνα τα χρόνια, τα οποία ήταν και τα πρώτα που φυτεύτηκαν.

Εκμεταλλευόμενοι, λοιπόν, τη σοφία των παλιών αυτών κλημάτων, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα σταφύλια που προκύπτουν από τα συγκεκριμένα αμπελοτόπια έχουν μεγάλη διαφορά σε συμπύκνωση από τα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα τα κρασιά να έχουν εξαιρετική πολυπλοκότητα, διατηρώντας συγχρόνως ατόφιο τον χαρακτήρα της ποικιλίας.

Αξιοποιώντας, λοιπόν, αυτή την ιδιαίτερα ποιοτική πρώτη ύλη δημιουργήθηκε το Μοσχοφίλερο Μπουτάρη Cuvée Spéciale, το οποίο προσομοιάζει με το κλασικό Μοσχοφίλερο Μπουτάρη, πηγαίνοντάς το, ωστόσο, ένα βήμα πιο μπροστά.

Μοσχοφίλερο Μπουτάρη Cuvée Spéciale

Ένα Ξεχωριστό, Επετειακό Μοσχοφίλερο Με Λαχταριστή Συμπύκνωση

Μοσχοφίλερο Μπουτάρη Cuvée SpécialeΣτο πλαίσιο της επετείου των 140 ετών από την ίδρυση της οινοποιίας, η οικογένεια Μπουτάρη κυκλοφόρησε ένα επετειακό Μοσχοφίλερο, από μια παρτίδα διαλεχτών σταφυλιών -των παλαιών αυτών κλημάτων του ιδιόκτητου αμπελώνα. Το πλούσιο έδαφος, τα παλιά κλήματα -πλέον των 47 ετών- και το ευνοϊκό για την ποικιλία κλίμα του οροπεδίου έδωσαν σταφύλια άριστης ωριμότητας και ένα κρασί που συγκεντρώνει με ένταση τα βασικά χαρακτηριστικά του Μοσχοφίλερου, όπως οι ανθώδεις και φρουτώδεις νότες στο άρωμα, αλλά και η φρεσκάδα και η αρμονία στη γεύση.

Έχει λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα με γκρι ανταύγειες, ενώ αναδίδει ένα ιδιαίτερα αρωματικό προφίλ που συνδυάζει χαρακτήρες όπως γιασεμί, αχλάδι, ανανά και εσπεριδοειδή, με νότες μέντας και κηρήθρας. Είναι δροσερό, γεμάτο και εξαιρετικά ισορροπημένο, με τραγανή οξύτητα, ανεπαίσθητη γλυκύτητα και φρουτώδη επίγευση που διαρκεί. Συνοδεύει αρμονικά πληθώρα εδεσμάτων, όπως ευωδιαστές σαλάτες, πιάτα ψητών λιπαρών ψαριών, αλλά και θαλασσινών. Είναι επίσης απολαυστικό δίπλα σε πλατό κίτρινων τυριών ή φρούτων, αλλά και ως απεριτίφ.

Ο Βιότυπος Μαυροφίλερο

Στον ιδιόκτητο αμπελώνα Μπουτάρη, ένα μαγικό αμπελοτόπι σε μια επικλινή τοποθεσία είναι φυτεμένο με τον βιότυπο Μαυροφίλερο, μια παραλλαγή του Μοσχοφίλερου.

Το Μαυροφίλερο χαρίζει κρασιά με άπλετη σαγήνη, η οποία εκφράζεται μέσα από το μυστηριώδες χρώμα, τα γοητευτικά αρώματα και την πλούσια γεύση του.

Από το συγκεκριμένο αμπελοτόπι δημιουργήθηκε ένα single vineyard κρασί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών, που πήρε το όνομά του από το χρώμα του εδάφους στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Φαιά Γη

The Single Vineyard

Φαιά ΓηΤο single vineyard από το αμπελοτόπι Φαιά Γη του κτήματος Μπουτάρη στη Μαντινεία είναι πολύ ιδιαίτερο κρασί, το οποίο ανήκει στην αναδυόμενη κατηγορία των γκρι κρασιών, καθώς το χαρακτηρίζει το υπόλευκο-γκρι χρώμα του που προκύπτει από τον φλοιό της ποικιλίας Μαυροφίλερο.

Έχει πλούσια αρώματα που θυμίζουν νυχτολούλουδο, εξωτικά φρούτα, εσπεριδοειδή, αλλά και μέλι, τα οποία αφήνουν γλυκιά αίσθηση και ταιριάζουν τέλεια με αλμυρά φαγητά που έχουν έντονη την παρουσία umami. Είναι φίνο, πολύ καλά ισορροπημένο, με δομή, χαρακτηριστική οξύτητα, και μακρά, αρωματική επίγευση.

Η επιλογή των σταφυλιών γίνεται μέσω μιας πολύ προσεκτικής διαδικασίας, χειρωνακτικά, από τα παλαιά κλήματα του αμπελώνα Μπουτάρη στη Μαντινεία.

Ταξίδι με τα Κρασιά Ήπιων Πρακτικών

Οι άνθρωποι της Οινοποιίας Μπουτάρη ξεκίνησαν το 2010 ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και γοητευτικό ταξίδι ήπιων πρακτικών στον κόσμο των οίνων, εξερευνώντας διαφορετικές πτυχές γηγενών και διεθνών ποικιλιών. Η έρευνα σχετικά με την έκφραση του Μοσχοφίλερου οινοποιημένου με ήπιες πρακτικές και απουσία θειωδών οδήγησε σε ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Οινοποίηση Μοσχοφίλερου χωρίς Θειώδη

Η Απόλυτη Εναρμόνιση με τη Γη

Οινοποίηση Μοσχοφίλερου χωρίς ΘειώδηΜια ιδιαίτερη οινοποίηση, η οποία αναδεικνύει ένα διαφορετικό πρόσωπο της ποικιλίας Μοσχοφίλερο.

Η επιλογή των σταφυλιών γίνεται χειρωνακτικά, μέσω μιας πολύ προσεκτικής διαδικασίας, από τα παλαιά κλήματα του αμπελώνα Μπουτάρη στη Μαντινεία. Σε όλα τα στάδια της οινοποίησης χρησιμοποιούνται ήπιες πρακτικές, ενώ δεν γίνεται καμία προσθήκη θειώδους. Ύστερα από την αλκοολική ζύμωση ακολουθεί η ωρίμανση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια των 225 λίτρων για 5 μήνες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα λαμπερό λεμονογκρί κρασί με χρυσούς τόνους. Έχει ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα, στον οποίο συνδυάζονται νότες τριαντάφυλλου και εσπεριδοειδών με νότες μέντας και μελιού. Στη γεύση είναι δροσερό, γεμάτο, λιπαρό, με έντονη οξύτητα και εξαιρετική ισορροπία.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Οινική Βόλτα Κοντά στη Θεσσαλονίκη

Ο Φελλός, Μια Αρχαία Ιστορία

Wine & Egg: Ωοειδής Καινοτομία

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+