#BraveNewLandmarks: Η Πόλη Αλλάζει Μέσα από τα Τοπόσημά της

#BraveNewLandmarks

Tα τοπόσημα κλείνουν μέσα τους ιστορίες. Αγγίζουν κάτι βαθύτερο, πέρα από τη χρηστική τους αξία. Πρόκειται για σημεία στον χάρτη που κουβαλούν μνήμη, παράδοση, πολιτισμό. Ξεχωρίζουν όχι μόνο για την αρχιτεκτονική τους, αλλά για το πώς χαράσσονται στο μυαλό και στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Τοπόσημο μπορεί να είναι ένα ιστορικό κτίριο, ένα μουσείο, ένα σχολείο, ένας σταθμός ή ακόμα και μια στοά. Αρκεί να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς. Να δίνει μορφή στην ταυτότητα της πόλης και ρυθμό στη ζωή της. Να ενοποιεί κοινότητες, να ενεργοποιεί χώρους, να παράγει πολιτισμό και αίσθημα συμμετοχής.

#BraveNewLandmarks

Στο #Brave New Landmarks χαρτογραφούμε μια νέα γενιά εμβληματικών έργων που χτίζουν ένα διαφορετικό μέλλον: για το πώς ζούμε, πώς δουλεύουμε και πώς κινούμαστε στην Αθήνα. Μέσα από αυτά τα projects, βλέπουμε την πόλη να μεταμορφώνεται, να επενδύει στην πολιτιστική της ταυτότητα και να επανασυστήνεται.

Τα Τοπόσημα Εξελίσσονται

Άραγε, ποια είναι η διαδρομή των τοπόσημων στην πόλη; Παραμένουν ανέπαφα στον χρόνο, προστίθενται νέα, είναι τα ίδια σε όλες τις ιστορικές εποχές;

«Δεν είναι μόνο ο Παρθενώνας. Είναι τα προπύλαια των Αθηνών. Είναι η Ομόνοια. Μπορεί να μην είναι κτίριο, να είναι περιοχή, να είναι σημείο, να είναι πλατεία. Μπορεί να είναι διαμόρφωση εκεί. Είναι ο λόφος του Λυκαβηττού», θα πει ο Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και Δ/ντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος.

#BraveNewLandmarks
Τα τοπόσημα δεν είναι «ακίνητες» φιγούρες στον χρόνο. «Αποτελούσαν και αποτελούν σημείο αναφοράς για μια πόλη τόσο ως προς τον σχεδιασμό τους, όσο και ως προς τη λειτουργία και τις ανάγκες που εξυπηρετούν. Θα πρέπει να εξελίσσονται και αυτά όπως εξελίσσεται και η κοινωνία μας, με αρχές που βασίζονται στην κυκλική οικονομία, στην αειφόρο ανάπτυξη και σε καινοτόμες πρακτικές», θα αναφέρει ο Περικλής Βασταρούχας, Group Project & Construction Management Director της ΤΕΜΕΣ.

Ένα σύγχρονο τοπόσημο «πρέπει να δείχνει τι είναι το παρόν που θέλουμε και τι είναι και το μέλλον που θέλουμε. Οπότε σίγουρα πρέπει να υπάρχει το στοιχείο της καινοτομίας μέσα σε αυτό. Θα πρέπει να είναι σημείο συνάντησης και προορισμός. Δεν είναι κάτι που το βλέπουμε από μακριά και το θαυμάζουμε. Είναι κάτι στο οποίο όλοι βρισκόμαστε σε σημαντικές στιγμές», περιγράφει η Έλλη Ανδριοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Η Αθήνα είναι μια πόλη με βαριά αρχιτεκτονική κληρονομιά – αλλά και με σημαντικές απώλειες. Νεοκλασικά που χάθηκαν. Περίοδοι ιστορίας που σβήστηκαν. Κενά που άφησαν πίσω τους ερωτήματα και ασυνέχειες. Όμως η πόλη δεν έμεινε στάσιμη. Μέσα από νέες προσπάθειες αστικής ανάπλασης και επανάχρησης ιστορικών κτιρίων, το τοπίο αναδιαμορφώνεται. Και με κάθε νέα ψηφίδα που εντάσσεται με τρόπο σύγχρονο, βιώσιμο και προσεγμένο στον αστικό χάρτη, η Αθήνα ξαναχτίζει τα σημεία αναφοράς της, εξελίσσοντας τη συλλογική της ταυτότητα.

#BraveNewLandmarks
«Η επανένταξη ιστορικών κτιρίων στον αστικό ιστό μιας πόλης δημιουργεί γέφυρες με το παρελθόν της, διατηρώντας τα κτίρια αυτά σε επαφή με την πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Τα εμβληματικά αυτά κτίρια ανέκαθεν ξεχώριζαν, αλλά το ζητούμενο είναι να παραμένουν σταθερά, ζωντανό κομμάτι της πόλης και σημείο αναφοράς όχι μόνο για την αρχιτεκτονική τους κληρονομιά και την αισθητική του περιβλήματος, αλλά και για το περιεχόμενο που έχουν να προσφέρουν, διατηρώντας το σταθερό, σύγχρονο και ενδιαφέρον.

Έτσι, με νέες πρωτοποριακές ιδέες, συμβάλλουν και αυτά στην εξέλιξη της πόλης, εξελίσσονται μαζί της, κατά κάποιο τρόπο συνδιαμορφώνουν και αυτά την ταυτότητά της», εξηγεί ο Νικόλας Βιανέλλης, Director of Projects & Development της TEMEΣ.

Τοπόσημα και Βιωσιμότητα

Άραγε, τα τοπόσημα συμβάλλουν στο να έχουμε πιο ανθεκτικές και βιώσιμες πόλεις; Ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο της κλιματικής κρίσης;

«Η σημασία της  διατήρησης και του επαναπροσδιορισμού των τοπόσημων για μια πόλη είναι σήμερα επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε. Καταρχήν, όχι μόνο λόγω της ανάγκης της σύνδεσης του παρελθόντος με το μέλλον, αλλά και λόγω της ανάγκης της διατήρησης των υφιστάμενων κτιρίων, γιατί με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στο να μη δημιουργούνται νέα κτίρια, άρα στο να μη χρειαζόμαστε επιπλέον ορυκτούς πόρους για την κατασκευή τους και να μην έχουμε όλα τα απόβλητα που δημιουργούνται όταν αποσύρουμε ένα υφιστάμενο κτίριο.

#BraveNewLandmarks

Τα τοπόσημα θα πρέπει να εξελίσσονται ακούγοντας τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, όπου πλέον πολυτέλεια στις ανακατασκευές, στις ανακαινίσεις αλλά και στα νέα κτίρια δεν είναι η εφαρμογή ακριβών υλικών σε έναν γερασμένο φέροντα οργανισμό, αλλά οι συνθήκες άνεσης που βιώνει κάποιος σε έναν χώρο», θα αναφέρει ο κ. Περικλής Βασταρούχας.

Άλλωστε, η διατήρησή τους δεν είναι σημαντική μόνο για το branding της πόλης, καθώς –συνεχίζει ο κ. Περικλής Βασταρούχας– «βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης. Βελτιώνουν την καθημερινότητά μας. Βελτιώνουν τις κοινωνικές σχέσεις μέσα στην πόλη. Επομένως, η ανάπλαση ενός κτιρίου, η ανάπλαση ενός δημόσιου χώρου, η ανάπλαση ενός πάρκου και πολύ περισσότερο η ανάπλαση ενός ιστορικού τέτοιου συνόλου είναι σημαντική όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά και για την καθημερινότητα της πόλης».

Από το Hilton στο The Ilisian

Το The Ilisian είναι ένα έργο εμβληματικό για τη νέα εποχή των τοπόσημων στην Αθήνα. Στη θέση του ιστορικού, πρώην Hilton Αθηνών, δεν αποτελεί απλώς έναν πολυτελή χώρο φιλοξενίας, αλλά έναν σύγχρονο, ανοιχτό αστικό προορισμό – για επισκέπτες και κατοίκους της πόλης. Συνδυάζοντας τον σεβασμό στην ιστορία με τη ματιά στο μέλλον, το The Ilisian φέρνει κοντά την αρχιτεκτονική καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τη δυναμική της κοινότητας, διαμορφώνοντας ένα νέο υπόδειγμα αστικής εμπειρίας.

Στον πολυδιάστατο αυτό προορισμό στην καρδιά των Ιλισίων, που θα ανοίξει σταδιακά τις πόρτες του στο κοινό, θα περιλαμβάνονται επίσης ένα πολυτελές ξενοδοχείο, ιδιωτικές κατοικίες, επιλεγμένοι χώροι εστίασης, καθώς και μια σειρά από εμπειρίες και υπηρεσίες ευεξίας, φιλοξενίας και πολιτισμού – συνδέοντας το χθες με το αύριο, το διεθνές με το τοπικό, το καθημερινό με το ξεχωριστό.

#BraveNewLandmarks

«Το Hilton καθιερώθηκε ως ένα από τα ωραιότερα αρχιτεκτονήματα της Αθήνας. Το ιστορικό Hilton. Με κορυφαίο αρχιτέκτονα τον Μανώλη Βουρέκα. Η επόμενη προσθήκη έγινε με σεβασμό κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Αλέξανδρο Τομπάζη. Αντίστοιχο σεβασμό δείχνει και η σημερινή επέμβαση. Μιλάω για την αρχιτεκτονική του χώρου. Φανερώνει πολύ μεγάλη προσοχή και χειρουργικού τύπου επέμβαση σε ένα ιστορικό κέλυφος πια, που μετράει ήδη περισσότερο από μισό αιώνα και με χαρακτηριστικά πολύ υψηλής αρχιτεκτονικής», αναφέρει ο κ. Νίκος Μπελαβίλας.

«Το κτίριο του πρώην Ηilton είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια της πόλης. Και ίσως ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα αυτού που ονομάζουμε, αρχιτεκτονικά, αθηναϊκός μοντερνισμός. Με εμβέλεια τέτοια, που έδωσε το όνομά του σε μια ολόκληρη περιοχή. Ξεχώρισε όχι μόνο για την αισθητική και τις ανέσεις του, αλλά και για όλα αυτά που πρωτοσυστήθηκαν εδώ στους Αθηναίους. Και έτσι αγαπήθηκε από την πόλη και τους κατοίκους της και έγινε σταθερά σημείο αναφοράς και χώρος συνάντησης. Με αφετηρία αυτή την κληρονομιά και με μεγάλο σεβασμό στην ιστορία του, με αγάπη και με φροντίδα, σχεδιάζουμε το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία αυτού του εμβληματικού κτιρίου», λέει ο κ. Νικόλας Βιανέλλης, συνεχίζοντας: «Πλέον δεν έχουμε μόνο ένα ξενοδοχείο, έχουμε έναν ευρύτερο προορισμό στην πόλη, που συστήνεται στους Αθηναίους και σε όλο τον κόσμο ως The Ilisian, κάτω από τη στέγη του οποίου συνυπάρχουν πια πολλές, διαφορετικές, καινούργιες χρήσεις. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ζωντανό κέντρο, όπου οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο θα μπορούν να ανακαλύψουν τι καινούργιο έχει να προσφέρει αυτή η πόλη».

#BraveNewLandmarks

Μαριάννα Σκυλακάκη, Founder & CEO, αθηΝΕΑ | Νικόλας Βιανέλλης, Director of Projects & Development, TEMEΣ

Όσο για τις αλλαγές που έγιναν, ο κ. Νικόλας Βιανέλλης μας διαφωτίζει σχετικά. «Στον πυρήνα αυτού του κτιρίου υπάρχει πάντοτε ένα ξενοδοχείο. Συνεχίζουμε μάλιστα και τη στρατηγική συνεργασία, που έχουμε πάνω από μισό αιώνα τώρα, με τον Όμιλο της Hilton, καθώς το νέο ξενοδοχείο θα λειτουργήσει ως Conrad, που είναι ακόμα ένα brand από το χαρτοφυλάκιό της. Πέρα όμως και γύρω από το ξενοδοχείο, αναπτύσσεται ένας ευρύτερος πολυδιάστατος προορισμός».

Αυτός ο ευρύτερος προορισμός στην πόλη περιλαμβάνει κατοικίες, τις Conrad Residences και τις Waldorf Astoria Residences στους τελευταίους ορόφους του κτιρίου. Το House of NYNN, στους χώρους στους οποίους βρισκόμαστε, το πρώτο Private Lifestyle Members’ Club της Αθήνας αυτού του είδους. Καθώς και πολλές άλλες δράσεις, που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους Αθηναίους. Έχουμε πάνω από 10 χώρους εστίασης και διασκέδασης. Και μια επιλογή από καταστήματα, χώρους ευεξίας, αναζωογόνησης και άθλησης. Θα λέγαμε ότι η μεγάλη διαφορά και η μεγάλη αλλαγή στην καινούργια πρόταση είναι ότι αυτό το κτίριο δεν είναι μόνο ένα ξενοδοχείο που απευθύνεται στους επισκέπτες της πόλης αλλά στους Αθηναίους».

#BraveNewLandmarks

Μαριάννα Σκυλακάκη, Founder & CEO, αθηΝΕΑ | Νικόλας Βιανέλλης, Director of Projects & Development, TEMEΣ

Η ανησυχία πολλών για το αν υποβαθμίζονται τα πολιτιστικά στοιχεία του πρώην Hilton Αθηνών, που αποτελούν κληρονομιά της πόλης, δεν είναι υπαρκτή, καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Νικόλας Βιανέλλης, «θα λέγαμε ότι η τέχνη είναι χαραγμένη στο DNA αυτού του κτιρίου. Από τα εμβληματικά έργα του Γιάννη Μόραλη στις δύο όψεις του μέχρι πολλά έργα τέχνης μικρότερης και μεγαλύτερης κλίμακας που ήταν διάσπαρτα στους χώρους του, αναδεικνύονται με μεγάλη φροντίδα και σεβασμό. Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η αποκατάσταση από ειδικούς επιμελητές στις δύο όψεις του κτιρίου, οι οποίες θα αναδειχθούν σύντομα και με έναν πολύ ιδιαίτερο φωτισμό».

Ο κ. Νικόλας Βιανέλλης θα προσθέσει πως «τα ιστορικά έργα της Ελένης Βερναρδάκη βρίσκουν νέες ιδιαίτερες θέσεις μέσα στο κτίριο. Παράλληλα, το έργο της “Ο Ιλισός” έρχεται να ταιριάξει και αισθητικά και νοηματικά δίπλα από την καινούργια εσωτερική πισίνα του κτιρίου, ενώ το έργο της “Η Αθήνα τη Νύχτα” βρίσκει πια τη θέση του στο πιο κεντρικό σημείο του καινούργιου λόμπι».

#BraveNewLandmarks
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ένας Νέος Μητροπολιτικός Πόλος

Από σύμβολο αισιοδοξίας στη μέση της κρίσης, το ΚΠΙΣΝ έγινε καθημερινός προορισμός – ανοιχτός, φιλόξενος, με προτάσεις για όλους. Όπως αναφέρει η κ. Έλλη Ανδριοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του με την υπογραφή του Renzo Piano Building Workshop σίγουρα το καθιστά τοπόσημο. Ένα σημείο αναφοράς στην πόλη που κάποιος επισκέπτης πρέπει να δει. Παράλληλα, όμως, είναι και ένας προορισμός, ένα σημείο όπου κάποιος μπορεί να περάσει όμορφα τη μέρα του.

«Όταν δημιουργήθηκε, ήταν το μοναδικό μεγάλο έργο στην ευρύτερη Αθηναϊκή Ριβιέρα, σίγουρα στο Φάληρο, και δημιούργησε ένα νέο μητροπολιτικό πόλο για την πόλη, λίγο πιο έξω από το κέντρο, και σε επίπεδο πολιτισμού αλλά και γενικότερα. Από τότε έχουμε δει μεγάλες αναβαθμίσεις στην περιοχή και σε επίπεδο τουρισμού», θα πει η κ. Έλλη Ανδριοπούλου και θα τονίσει πως «το θέμα είναι η Αθηναϊκή Ριβιέρα να υπάρχει ως αναβάθμιση διαφόρων περιοχών κατά μήκος αυτής για τις τοπικές κοινωνίες, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου».

#BraveNewLandmarks

Fleurette Καραδόντη, Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή | Μαριάννα Σκυλακάκη, Founder & CEO, αθηΝΕΑ

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή: Τέχνη στη Γειτονιά

Όταν η τέχνη βρίσκει το κατάλληλο περιβάλλον, μπορεί να συμπαρασύρει στον ρυθμό της μια ολόκληρη γειτονιά. Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι είναι παράδειγμα μιας ισορροπημένης συνύπαρξης του παλιού και του νέου. Μια αρχιτεκτονική σύνθεση που αναδεικνύει μια συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης παγκόσμιας ακτινοβολίας, με την πολιτιστική δυναμική της Αθήνας.

«Μην ξεχνάτε ότι είμαστε στη γειτονιά των μουσείων. Η Πινακοθήκη είναι δίπλα, το Μουσείο Μπενάκη επάνω, το ΕMST λίγο πιο κάτω, το Βυζαντινό επίσης κοντά. Οπωσδήποτε έχουμε επηρεάσει τον χαρακτήρα της γειτονιάς. […] Έχουν ανοίξει εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης κ.ά. Είναι πλέον μια γειτονιά πάρα πολύ ευχάριστη και δημιουργική, με νεολαία, ξένους, φοιτητές», αναφέρει η κ. Fleurette Καραδόντη, Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

#BraveNewLandmarks
Στοά Αρσακείου: Πολιτιστικός και Γαστρονομικός Κόμβος

Η ανάπλαση της Στοάς Αρσακείου, ένα κτίσμα 200 χρόνων, αποτελεί άλλο ένα ξεχωριστό κεφάλαιο από την αστική μνήμη της Αθήνας που ξαναγράφεται. Με τη νέα της ταυτότητα ως πολιτιστικού και γαστρονομικού κόμβου, ανακτά τη θέση της στο αστικό τοπίο, συνδέοντας την ελληνική παράδοση και τα ελληνικά προϊόντα με τη σύγχρονη δημιουργικότητα.

«Ξεκινήσαμε με το όραμα να παρουσιάσουμε στον κόσμο, στην κοινωνία, τα ελληνικά προϊόντα και την ελληνική γαστρονομία, καθώς και τη μεσογειακή διατροφή», λέει ο κ. Πάνος Τριανταφυλλόπουλος, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Legendary Food. «Στην πορεία όμως είδαμε, ακούσαμε, την κοινωνία, ακούσαμε την Αθήνα, ποιες είναι οι ανάγκες. Και έτσι, χωρίσαμε το κτίριο σε τρεις πτέρυγες. Την πρώτη την ονομάζουμε πτέρυγα εμπορίου και είναι η Σταδίου. Η Σταδίου ενώνει το Σύνταγμα με την Ομόνοια μια μεγάλη αλυσίδα η οποία τα τελευταία χρόνια έχει σπάσει. Γι’ αυτόν τον λόγο δημιουργήσαμε την πτέρυγα εμπορίου, όπως ήταν και στο παρελθόν.

#BraveNewLandmarks

Η δεύτερη είναι η πτέρυγα πολιτισμού. Ήδη υπήρχε μια μεγάλη κληρονομιά στο κτίριο, εκτός από το ίδιο, το Θέατρο Καρόλου Κουν. Συνεργαζόμαστε μαζί τους, ενώ στον χώρο πλέον θα στεγάζεται και το Europa Experience – ένα διαδραστικό μουσείο που ενημερώνει τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους για το πώς λειτουργεί το Ευρωκοινοβούλιο και πώς παίρνονται οι αποφάσεις.

Τρίτη είναι η καρδιά του οράματός μας, η γαστρονομία, στη Στοά Αρσακείου, μια θρυλική στοά. […] Ένα μεγάλο μπακάλικο, το οποίο θα ονομάζεται Στοά Αγορά».

Τα Τοπόσημα ως Φάροι για τις Πόλεις του Μέλλοντος και ως Καταλύτες Θετικής Αλλαγής στις Γειτονιές τους

Τα τοπόσημα του μέλλοντος δεν χτίζονται μόνο με υλικά – χτίζονται με σκοπό. Αντικατοπτρίζουν νέες αξίες: τη βιωσιμότητα, την ένταξη, τη συνεργασία. Δεν είναι πλέον απλοί προορισμοί ή αισθητικά σύμβολα – είναι ζωντανοί οργανισμοί που αναπνέουν μαζί με τις πόλεις τους.

Τα τοπόσημα μπορούν να επηρεάσουν τον ευρύτερο αστικό σχεδιασμό του μέλλοντος, «είναι σημεία αναφοράς που ξεχωρίζουν στο μεγάλο ψηφιδωτό μιας πόλης. Είναι έργα που εμπνέουν και πολλές φορές ορίζουν το πλαίσιο ανάπτυξης μιας ολόκληρης περιοχής. Σαν πρότυπα, λοιπόν, ξεχωρίζουν όχι μόνο για τον σχεδιασμό και την αισθητική τους, αλλά και για τις νέες τάσεις που έρχονται να προτείνουν και για τα έργα που θα ακολουθήσουν» λέει ο κ. Νικόλας Βιανέλλης.

#BraveNewLandmarks

Μαριάννα Σκυλακάκη, Founder & CEO, αθηΝΕΑ | Περικλής Βασταρούχας, Group Project & Construction Management Director, ΤΕΜΕΣ

Είναι σημαντικό να υπάρχουν πολλά τέτοια σημεία ενδιαφέροντος τονίζει η κ. Ανδριοπούλου, ωστόσο «δεν χρειάζεται να είναι όλα της ίδιας κλίμακας, δεν μπορεί να υπάρχει ΚΠΙΣΝ σε κάθε γειτονιά της Αθήνας ή σε κάθε πόλη της Ελλάδας».

Ο κ. Μπελαβίλας επισημαίνει τον κίνδυνο να γίνουν όλα αυτά μόνο στο όνομα του τουρισμού και όχι και για τους κατοίκους της πόλης. Γιατί μόνο τότε, υποστηρίζει, «θα έρθει όχι ο μαζικός, αλλά ο ποιοτικός τουρισμός, ο οποίος θα αφήσει και έσοδα την πόλη».

Έσοδα, ωστόσο, αποφέρει τόσο η κατασκευή όσο και η λειτουργία αυτών των project, καθώς, όπως λέει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, «κάθε project που δημιουργείται στην Αθήνα βοηθά πραγματικά την ελληνική οικονομία».

Τοπόσημα, τελικά, δεν είναι μόνο όσα βλέπουμε – είναι και όσα μας συνδέουν. Είναι τα σημεία όπου η αρχιτεκτονική συναντά την κοινωνία, όπου η ιστορία αποκτά συνέχεια και η καθημερινότητα βρίσκει νέα ποιότητα.

«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πράγματι μια μεγάλη δυναμική στην πόλη. Από έργα στις γειτονιές μέχρι μεγάλες επενδύσεις που αλλάζουν ολόκληρες γειτονιές, ολόκληρες περιοχές. Όλες αυτές οι ψηφίδες, στο μεγάλο μωσαϊκό της πόλης μας, τη διαμορφώνουν και τη φέρνουν στη νέα της εποχή», θα πει ο κ. Νικόλας Βιανέλλης.

  • Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο εδώ

#BraveNewLandmarksΜια Εκπομπή για το Μέλλον… Σήμερα!

Το μέλλον είναι ήδη εδώ και δεν έχει οδηγίες χρήσης. Και στην Ελλάδα που έρχεται, κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει στάσιμος. Το #BraveNewGreece επιστρέφει στον ΑΝΤ1 για μια 3η σεζόν, ως πυξίδα σε έναν κόσμο που αλλάζει γρηγορότερα απ’ ό,τι προλαβαίνουμε να ακολουθήσουμε.

Η τηλεοπτική εκπομπή που εδώ και δύο σεζόν «φωτίζει» το μέλλον με τον δικό της ξεχωριστό, τολμηρό τρόπο συνεχίζει να εκδημοκρατίζει τις μεγάλες συζητήσεις γύρω από την τεχνολογία, την επιστήμη, την κοινωνία.

Με 25λεπτα explainers που έχουν ήδη συγκροτήσει μια πολύτιμη βιβλιοθήκη γνώσης, μας βοηθά να κατανοήσουμε τους στόχους, τις καινοτομίες και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας. Από τις ιδέες που μεταμορφώνουν την καθημερινότητά μας στον ψηφιακό ορίζοντα του metaverse. Από τις καταναλωτικές συνήθειες του σήμερα στις πόλεις στα ταξίδια και στα σύμβολα μιας νέας εποχής.

Για να καταλάβουμε όμως τι έρχεται, χρειαζόμαστε ειδικούς. Για να αντέξουμε την αλλαγή, χρειαζόμαστε πρωτοπόρους. Και για να φτάσουμε στο μέλλον, χρειαζόμαστε κάποιον να μας δείξει τον δρόμο. Με αληθινές ιστορίες. Με πρόσωπα που τολμούν.

#BraveNewLandmarks

Μαριάννα Σκυλακάκη, Founder & CEO, αθηΝΕΑ

Με τη Μαριάννα Σκυλακάκη στην έρευνα και στην παρουσίαση, και με καλεσμένους που δεν μιλούν απλώς για το μέλλον αλλά το χτίζουν καθημερινά, κάθε επεισόδιο είναι μια διεισδυτική και συναρπαστική ξενάγηση σε μια διαφορετική θεματική.

Το #BraveNewGreece δεν είναι απλώς μια τηλεοπτική σειρά. Είναι ο συνοδοιπόρος μας στο άγνωστο. Ο καθρέφτης μιας Ελλάδας που αλλάζει, προσκαλώντας μας να απαντήσουμε το ερώτημα: Εσύ σε ποιο μέλλον θα ζήσεις;

Βασικοί Συντελεστές

Παρουσίαση/Σενάριο: Μαριάννα Σκυλακάκη | Σκηνοθεσία: Πάνος Θ. Μελίδης | Αρχισυνταξία: Πέπη Τυλιγάδη | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Ζωγραφάκης | Διεύθυνση Παραγωγής: Aλέξανδρος Νταβρής | Σύμβουλοι Παραγωγής: Νίκος Βερβερίδης, Κωνσταντίνος Τζώρτζης | Εκτέλεση Παραγωγής: Πέτρος Αδαμαντίδης | Παραγωγή: αθηΝΕΑ x ελc productions

  • Το επεισόδιο #BraveNewLandmarks της τηλεοπτικής εκπομπής #BraveNewGreece μεταδόθηκε σε πρώτη προβολή το Σάββατο 21 Ιουνίου, στις 8:15 το πρωί, στον ΑΝΤ1.
  • Ο τρίτος κύκλος της τηλεοπτικής εκπομπής #BraveNewGreece μεταδίδεται σε πρώτη προβολή κάθε Σάββατο στις 8:15, στην πρωινή ζώνη του ΑΝΤ1.
  • Όλα τα τελευταία νέα για τη σειρά της αθηΝΕΑς και του ελc productions #BraveNewGreece εδώ.
  • Βρείτε τα αφιερώματα για όλα τα προηγούμενα επεισόδια της πρώτης, δεύτερης και τρίτης σεζόν #BraveNewGreece εδώ.
  • Δείτε στο Web TV του ΑΝΤ1 ολόκληρη την 2η σεζόν του #BraveNewGreece εδώ.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

#BraveNewAirlines: Μια Γενναία Ματιά στο Μέλλον της Ελληνικής Αεροπορίας

#BraveNewReuse: Η Δύναμη της Επαναχρησιμοποίησης

#BraveNewCities: Μια Διαφορετική, Βιώσιμη Προσέγγιση στο Ζήτημα των Πόλεων

 

 

 

 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+