Κάνω αρκετά χρόνια έρευνα που αφορά τη σχέση μας με τη φύση και ακόμη και τώρα ανακαλύπτω πράγματα που με εκπλήσσουν. Κάθε τόσο διαβάζω κάποια καινούργια έρευνα ή αναλύω δεδομένα από δικές μου μελέτες και πάντα εντυπωσιάζομαι από το πώς μας επηρεάζει. Κι ενώ μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για τα οφέλη της επαφής με τη φύση, οι περισσότεροι περνάμε όλο και λιγότερο χρόνο σε αυτή.
Όμως, τα οφέλη για το σώμα και την ψυχή μας είναι τεράστια και εδώ θα βρείτε κάποια από αυτά που ίσως να μη γνωρίζατε.
Η Φύση Μπορεί να Ενεργοποιήσει την Απόκριση Χαλάρωσης του Νευρικού μας Συστήματος…
Είμαστε φτιαγμένοι για να μεγαλώνουμε και να ζούμε σε φυσικά περιβάλλοντα. Για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, το μυαλό και το σώμα μας ήταν σε αρμονία με τη φύση και αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα μας ακόμη και σήμερα. Πιο απλά, κάτι σχεδόν μαγικό συμβαίνει όταν βρισκόμαστε μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον, ένα δάσος, για παράδειγμα. Η λειτουργία της καρδιάς μας σταθεροποιείται, πέφτουν οι παλμοί μας και ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημά μας, το σύστημα χαλάρωσης και ξεκούρασης. Όχι μόνο αισθανόμαστε πιο χαλαροί, αλλά και οι σωματικές λειτουργίες μας αλλάζουν.
… και για να Γίνει Αυτό δεν Χρειάζεται να Είμαστε στην «Άγρια» Φύση
Αν και γνωρίζουμε από έρευνες ότι φυσικά περιβάλλοντα, όπως πάρκα, δάση ή παραλίες, έχουν τη δύναμη να ενεργοποιήσουν την απόκριση χαλάρωσης, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως ακόμη και μικρές «δόσεις φύσης» μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές. Για παράδειγμα, απλές εικόνες (ακόμη και στον υπολογιστή), φυσικοί ήχοι, όπως το τιτίβισμα των πουλιών ή ο ήχος των κυμάτων, ή και το να βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο όπου υπάρχουν λουλούδια ή φυτά, μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτή την απόκριση χαλάρωσης. Ακόμα και το να αγγίζουμε φυσικά υλικά, όπως το ξύλο, αντί για πλαστικό, έχει αντίκτυπο στη σωματική μας λειτουργία και μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε.
Η Φύση Μπορεί να Μειώσει τα Συμπτώματα Διαφόρων Ψυχικών και Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι, περνώντας χρόνο στη φύση, μπορούμε να μειώσουμε συμπτώματα κοινών ψυχικών διαταραχών στους ενήλικες, όπως η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη. Σε παιδιά έχουμε δει να μειώνονται τα συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), στον ίδιο βαθμό με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Σε χώρες όπως η Σκωτία, γιατροί συνταγογραφούν χρόνο στη φύση (τα λεγόμενα green prescriptions ή «πράσινη συνταγογράφηση»)!
Περνώντας Χρόνο σε Φυσικά Περιβάλλοντα Ενισχύουμε το Ανοσοποιητικό μας Σύστημα
Διάδραση με συγκεκριμένου είδους φυσικά περιβάλλοντα, όπως τα δάση, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό γίνεται μέσα από πολλούς μηχανισμούς. Ένας από αυτούς είναι η μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, της «ορμόνης του στρες», που συνδέεται με την απόκριση χαλάρωσης, αφού γνωρίζουμε ότι μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης στο αίμα καταστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένας άλλος είναι μέσω του εμπλουτισμού του μικροβιώματός μας, της κοινότητας δηλαδή των φιλικών μικροβίων και των υπόλοιπων μικροοργανισμών που ζουν πάνω και μέσα μας. Γνωρίζουμε από μελέτες ότι, περνώντας χρόνο στη φύση, εμπλουτίζουμε την ποικιλομορφία του και ρυθμίζουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Το να Έχουμε μια Δυνατή Σχέση με τη Φύση Βελτιώνει τα Επίπεδα Ευεξίας μας
Εκτός από την επαφή με τη φύση, η σύνδεση με τη φύση –το να αισθανόμαστε δηλαδή κοντά ή και μέρος της– είναι πολύ ευεργετική. Ξέρουμε από έρευνες σε πολλές χώρες ότι οι άνθρωποι που έχουν δυνατή σύνδεση με τη φύση είναι πιο ευτυχισμένοι, αισθάνονται περισσότερη χαρά στη ζωή τους και έχουν καλύτερη διάθεση.Εκτός αυτού, το να βρισκόμαστε πιο κοντά στη φύση κάνει καλό και στον πλανήτη μας: η σύνδεση αυτή ενισχύει τις οικολογικές απόψεις και συμπεριφορές.
Γνωρίζοντας λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να περνάμε χρόνο στη φύση, όπως και το να χτίσουμε μια σχέση με αυτή, μήπως ήρθε η ώρα να βγούμε έξω; Μελέτες δείχνουν ότι αρκούν μόλις δύο ώρες την εβδομάδα (συνολικά) για να διαπιστώσουμε οφέλη στη φυσική και ψυχική μας υγεία.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Τρεις Προτάσεις για να Βελτιώσουμε τη Σχέση μας με τους Άλλους
Διαβάζοντας το «Κατανοώντας και Αλλάζοντας τον Κόσμο» από τις Εκδόσεις Αρμός
Μύθοι, Φύση και Πικρές Αλήθειες | Είδαμε το Axis Mundi στο Bios